Muziek

Rocco heeft een boodschap voor onze politici

Print
Rocco heeft een boodschap voor onze politici

Foto: Carlo Coppejans

In augustus werd Rocco Granata tachtig, en dat wordt gevierd met de box ‘Rocco 80’. Daarop staat ‘Europa’, een song waarmee Rocco een boodschap wil meegeven aan onze politici. “Een boodschap van hoop, welteverstaan”, zegt hij. “Ik ga het lied opsturen naar zo veel mogelijk politici, opdat ze niet zouden vergeten dat we Europa moeten koesteren.”

Ik denk nog lang niet aan stoppen met zingen, ik ga door tot ik erbij neervalRocco GRANATA

Drie schijfjes in de box ‘Rocco 80 - Ik Deed Mijn Best’: de dvd van de film ‘Marina’, een best of-cd met eenentwintig songs én een plaat met uitsluitend nieuw werk. De tweede song op die nieuwe plaat heet ‘Europa’, en daar wil Rocco het vandaag over hebben. “Ik wil één ding heel duidelijk stellen”, zegt hij, “en dat is ik met mijn muziek niet aan politiek wil doen, want ik ken daar toch niks van. Maar met ‘Europa’ wil ik wel een boodschap doorgeven aan onze politici. Binnenkort krijgen ze mijn cd dus in de bus.”

Deuren dicht

“In het nummer zing ik wat er door me heen ging toen ik als tienjarig jongetje van Italië naar België kwam. Om een lang verhaal kort te maken: vandaag zijn er nog steeds mensen die hetzelfde meemaken als ik zeventig jaar geleden. Maar ondertussen is Europa wel heel erg veranderd: er gaan meer deuren dicht dan open, men heeft schrik voor het evenwicht, er is onrust… Toen ik in België arriveerde kostte een cola drie frank, nu meer dan een euro. Vroeger kocht ik een Mercedes voor tweehonderdduizend frank, maar tegenwoordig moet je er honderdduizend euro voor neertellen. Ik vraag me soms af waar het naartoe moet, en dáár gaat ‘Europa’ over.”

Rocco heeft een boodschap voor onze politici

Boodschap van hoop

Het is uit liefde voor Europa, en ook voor België, dat Rocco dit lied zingt op zijn nieuwe cd. “Ik ben nog steeds fier dat ik in dit land mag wonen”, zegt hij. “Want België is echt een fantastisch land, zeker nu we al maanden zo mooi weer hebben. Ik zei het vanmorgen nog tegen mijn vrouw: ‘Kijk, eens wat een mooie, blauwe lucht! Zjus Italië!’ (lacht) Want ik ben natuurlijk ook nog steeds fier dat ik van Italië ben. Maar eigenlijk ben ik toch vooral een Europeaan, dus daarom dit lied. Ik hoop dan ook dat alle politici dit lied zo snel mogelijk horen, opdat ze niet zouden vergeten dat we Europa moeten koesteren. Mijn vader werkte vroeger voor honderdvijftig frank in de mijn, maar tegenwoordig moet je vijfhonderd euro betalen om een krot te huren. Ocharme! Maar goed, ik wil niet negatief worden, dus laat dit dus vooral een boodschap van hoop zijn.”

Rocco heeft een boodschap voor onze politici

Geen afscheid

Uit ‘Ik Deed Mijn Best’, het openingsnummer van de plaat, leiden we af dat Rocco afscheid aan het nemen is. Maar dat zien we fout, zegt hij: “Ik kan ’s nachts nog steeds niet slapen, omdat ik dan aan het denken ben aan alles wat ik in mijn leven heb gedaan en nog wil doen. En wees maar zeker dat ik nog lang niet aan stoppen denk. Ik ga door tot ik erbij neerval.”

Rocco Granata - Europa. Video: Het Belang van Limburg

Luister gratis naar ‘Europa’ van Rocco Granata via hbvl.be

‘Rocco 80 – Ik Deed Mijn Best’ is nu verkrijgbaar

Externe links