Patrick Hermans blijft burgemeester van Diepenbeek na zware onderhandelingen

Hermans van Puur nieuwe burgemeester van Diepenbeek. Video: Het Belang van Limburg

Diepenbeek -

Patrick Hermans blijft dan toch burgemeester van Diepenbeek na zware onderhandelingen. Vannacht rond 1 uur kwam er pas een akkoord uit de bus met Puur, CD&V en Pro3590. “Het heeft er heel lang om gespannen, maar uiteindelijk zijn we tot een akkoord gekomen. Weliswaar met een krappe meerderheid, maar we zijn klaar om zes jaar beleid te voeren.”

Vlak voor de verkiezingen bleek dat er een coalitie tegen de regerende burgemeester van Diepenbeek op til was. De N-VA van Rik Kriekels won ook fors, maar de coalitie tegen Patrick Hermans met N-VA, CD&V, Groen en Pro 3590 kwam er uiteindelijk niet. Naar verluidt omdat er geen akkoord was met Groen én door interne strubbelingen bij de N-VA.

Uiteindelijk slaagde Hermans erin om na 9 uur onderhandelen een intentieverklaring te ondertekenen met CD&V en Pro 3590. “Ik had graag een coalitie gezien tussen Puur en N-VA. We hadden dan een meerderheid van 16 zetels op 25 gehad en dat was een droomscenario geweest. Ik heb Rik Kriekels zelfs drie schepenen aangeboden, maar de N-VA heeft niet gereageerd op mijn voorstel”, zegt burgemeester Hermans. “We hebben gisteren lang buitenspel gestaan, maar uiteindelijk is er een krappe meerderheid tot stand gekomen tussen CD&V en Pro 3590. Het zal niet eenvoudig worden met 13 tegen 12 zetels, maar we gaan er toch zes jaar tegenaan.”

In de komende dagen wordt verder onderhandeld over de invulling van de zetels. Normaal gezien zal Puur de burgemeester en twee schepenen leveren -vermoedelijk Suzy Wolfs en Miet Nelissen. CD&V krijgt ook twee schepenen en Danny Bulen, de enige verkozene van Pro 3590, krijgt het laatste zitje in het bestuur.

Interview Patrick Hermans. Video: Het Belang van Limburg

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio