© AFP

Zeven doden bij nieuwe protesten in Gaza

Vrijdag was opnieuw een bloedige dag op de Gazastrook, waar de Palestijnen al maandenlang nagenoeg elke vrijdag protesteren tegen de Israëlische bezetting.

pvm

Minstens zeven Palestijnen kwamen om bij demonstraties aan de grens. Intussen kondigt Israël aan dat het niet langer brandstof gaat leveren aan de Gazastrook.

Volgens het Israëlische leger waren er vrijdag zo’n 15.000 Palestijnen opgedaagd om te protesteren. Er werden autobanden in brand gestoken en met stenen en granaten naar de soldaten gegooid, zegt het leger. Toen een twintigtal demonstranten erin slaagden om een opening te forceren aan de grens en de veiligheidsperimeter betraden, openden de soldaten het vuur. Zeker zeven Palestijnen kwamen om, zo’n 252 raakten gewond, zegt een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Bij de gewonden waren ook minderjarigen.

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, kondigde daarop aan dat hij met onmiddellijke ingang de levering van brandstof aan Gaza gaat stopzetten. Hij verwees hiervoor naar het geweld in het gebied. “Vrijdagochtend zijn vier vrachtwagens vanuit Israël brandstof komen leveren en meteen daarna brak het geweld uit. Er was een ernstige poging om de (Israëlische) grens te doorbreken en soldaten aan te vallen”, verantwoorde de minister zijn beslissing.