© Boumediene Belbachir

Een debat op 16m² tot drie uur rijverbod. Dit zijn de opmerkelijkste anekdotes van de 42 gemeentedebatten

Op 1 september startte deze redactie met het project 42 gemeenten, 42 debatten. Van het kleinste dorp Herstappe tot in de grootste stad (Hasselt), werden de lijsttrekkers rond de debat tafel gezet. Als locatie werd geopteerd voor alle raadzalen. Fieldmanager Johnny Put was verantwoordelijk voor de logistieke organisatie. Hij koos 10 gemeenten uit met opmerkelijke en vaak grappige anekdotes.

Johnny Put

Herstappe In Herstappe was er een raadzaal ter beschikking met een oppervlakte van om en bij de 16 vierkante meter. Genoeg om negen mensen te laten plaatsnemen in de zaal. Uiteindelijk kwam 25% van de totale bevolking (89 inwoners) opdagen…

Wellen In Wellen wist lijsttrekker Mario Vanvoorden (GeVeWe) niet dat hij s’ avonds moest deelnemen aan het debat. Het was moderator Liliana Casagrande die hem s’ ochtends telefonisch op de hoogte bracht dat lijsttrekker Marc Beertens die ochtend de partij de rug had toegekeerd. Taxi chauffeur Mario was net bezig met een taxirit naar Zaventem…

Genk In Genk vergeleek “media watcher” Yves Lambrix het wegvallen van de jobs bij Ford Genk met het halveren van een kippenstal met 10.000 leghennen. De dag nadien heb je gegarandeerd minder eieren, aldus nog Yves!

Lommel In Lommel pleitte de PVDA ervoor om de stroomopbrengst van het grote zonnepark niet aan de bedrijven maar aan de Lommelaren zelf te schenken. De brave man ging zo op in zijn betoog dat hij over zijn tijd ging. Waarop de moderator hem onderbrak met de woorden: eigen stroom eerst!

Herk-de-Stad In Herk-de-Stad verklapte Bart Gruyters op het einde van het debat dat er in 2012 een voorakkoord was getekend met CD&V, N-VA en Open Vld voor 12 jaar. Nadat Karoline Grosemans (N-VA) had laten vallen dat ze verwachtte uit de coalitie te worden gegooid. Achteraf bleek dat veel te maken te hebben met een ander voorakkoord waaronder ze drie jaar later haar krabbel had gezet met de ondertussen uiteen gespatte sp.a.

Heers Heers is altijd al een politiek geladen gemeente geweest. Daarom werd geopteerd voor twee politieagenten in burger. Uiteindelijk verliep het debat naar Heerse normen vrij rustig. De twee kemphanen Gerald Kindermans en Henri Dumont zijn geen lijsttrekker meer en namen bijgevolg niet deel aan het debat. Gevolg: de politie moest niet ingrijpen.

Bocholt Bocholt was de enige plaats waar na het debat alcohol werd geserveerd. Moderator van dienst - wiens naam we nu niet gaan vernoemen - genoot met volle teugen van de Sezoens. Een uur later genoot de politie van Limburg Regio hoofdstad van zijn adem. Gevolg: 3 uur rijverbod.

Pelt en Oudsbergen In de fusiegemeenten Oudsbergen en Pelt werd het debat gevoerd in een luxe autobus. De redactie wou niet kiezen tussen de raadzalen van Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Neerpelt of Overpelt. Daarom reden ze met de autobus tot pal op de grens.

Tongeren In Tongeren staat de raadzaal momenteel in de steigers. Vandaar dat geopteerd werd voor de pré-historie zaal in het Gallo Romeins Museum. Dat werd met grote voorsprong de mooiste locatie van deze debatreeks.

Maasmechelen In Maasmechelen vroeg CD&V lijsttrekker Raf Terwingen aan OpenVLD kopman Herbert Coox of hij met hem een coalitie wou sluiten. Raf deed dit met de woorden: mag ik uw hand? Waarop Coox antwoordde: graag maar de kussen bewaar ik voor na de verkiezingen.

Meer over Het Debat