Kijk vandaag op het Dusartplein naar een film als een blinde

Print
Kijk vandaag op het Dusartplein naar een film als een blinde
Hasselt -

Op het Kolonel Dusartplein in Hasselt staat vandaag de Cinema Tournee-bus. Daarin worden filmpjes getoond met audiodescriptie, waardoor je kan ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende een film te bekijken.

Cinema Tournee is een initiatief van Zicht op Cultuur, een platform voor blinden en slechtzienden. In een verduisterde bus met vooraan een scherm en een audio-installatie laten ze korte fragmenten zien van films. De fragmenten zijn wazig en worden ondersteund met audiodescriptie zodat je ze kan ervaren als een slechtziende.

“Audiodescriptie is een vertaalstem die beschrijft wat er aan het gebeuren is tussen de dialogen door. Het is geen volledige omschrijving van alle details, enkel het belangrijkste wordt verteld” zegt Charlotte Geeraert, projectmedewerker van Cinema Tournee.

Initiatiefneemster van het project is Ria Decoopman, die zelf ook blind is. “Ons doel is maatschappelijke inclusie van blinden en slechtzienden in de samenleving. We hebben voor dit project subsidies gekregen van het Vlaams Audiovisueel Fonds.”

Kijk vandaag op het Dusartplein naar een film als een blinde

“Audiodescriptie is vaak nog onbekend bij het publiek, zelfs bij mensen die er baat bij zouden hebben”, zegt Nick Mermans. Hij werd slechtziend geboren en is ondertussen volledig blind. Audiodescriptie wordt al sinds 2012 gebruikt door de VRT. Series zoals ‘De Ridder’ en ‘Beau Séjour’ kwamen al op televisie met audiodescriptie. Zicht Op Cultuur pleit ervoor om audiodescriptie nu ook bij de commerciële zenders aan te bieden.

Wie zelf eens een film wil bekijken zonder beeld kan nog tot 17u terecht op het Kolonel Dusartplein of zaterdag op de Groenplaats in Antwerpen.

Kijk vandaag op het Dusartplein naar een film als een blinde