Food

Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

Print
Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

Pizza’s met kleine beestjes en oogbollen in de soep: het zijn maar enkele gruwelijke gerechten die op Halloween de menukaart sieren. Voeg daar nog een flinke portie spoken, ratten en pompoenen aan toe en je hebt gegarandeerd een vreselijk feestje. Om de chef van de avond te helpen, hebben wij alvast enkele - euh- smakelijke gerechten op een rijtje gezet.

De spinnenpizza

Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

Benodigdheden voor 4 grote pizza’s:

- Kant-en-klaar pizzadeeg (rol)

Voor de tomatensaus

500 gram ontvelde tomaten in blik

2 fijn gesnipperde sjalotten

1 teentje verse look

Klontje boter

Handvol verse basilicum (fijn gesnipperd)

Voor het beleg

- Fijngesneden schijfjes chorizo: dit worden de lijfjes van de grote spinnen

- Zwarte olijven: dit worden de lijfjes van de kleine spinnen

- Mozzarella

Verwarm de oven voor op 250 graden en haal het pizzadeeg uit de koelkast. Ontrol het deeg op een schoon en glad oppervlak. Neem een kookpot en zet deze op het fornuis. Doe er een klontje boter in en fruit de fijn gesnipperde sjalot tot hij glazig wordt. Pers een teentje look en voeg toe. Roer even om en voeg de tomaten toe samen met de verse basilicum. Haal van het vuur en laat even afkoelen. Plaats een flinke portie saus in het midden van de pizza en verdeel met behulp van een lepel. Blijf wel een centimeter van de randen zodat deze kunnen rijzen (en je pizza niet overloopt).

Leg enkele schijfjes chorizo op de pizza en snij een ander schijfje in reepjes: deze worden de poten van de spinnen. Neem een olijf en snij ze doormidden. Plaats ze met het bolle gedeelte naar boven. Snij de andere helft in stukjes en gebruik ze om de poten van de groene spinnen te vormen. Werk af met mozzarella en plaats ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven. Smakelijk (als je durft)!

TIP: je kan deze pizza’s ook serveren als hapje. Gebruik een ronde uitsteekvorm en volg bovenstaande bereiding.

Verboden appels

Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

Benodigdheden voor vijf appels

- 5 appels (ongeschild)

- Rode voedingskleurstof

- Zwarte voedingskleurstof

- 300 gram witte suiker

- 2 dl water

- 5 takken zoethout

Neem een kookpot en voeg het water en de suiker toe. Roer het mengsel even om en laat dan een kwartiertje koken. Voeg de rode kleurstof toe samen met enkele druppels van de zwarte variant: zo krijgt de appel straks een diepe, mysterieuze kleur. Als het mengsel plakkerig en vloeibaar is, is de stroop klaar.

Neem de ongeschilde appel en verwijder het steeltje. Steek het zoethout in de plaats van het steeltje. Zet ondertussen de stroop op een lager vuurtje: zo kan het niet aanbranden maar blijft het mengsel toch vloeibaar. Duw de appel in de stroop en schep met behulp van een lepel de stroop volledig over de appel. Zet de appels op een rooster met daaronder een bord en giet de resterende stroop over de appels. Laat minstens 2 uur afkoelen zodat de stroop helemaal hard wordt.

TIP: Je kan het zoethout ook vervangen door een houten prikker.

Oogbollensoep

Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

- 3 wortelen (geschild)

- 1 kilo pompoen (zonder schil)

- 2 teentjes knoflook

- 2 sjalotten

- 1 gele paprika

- 2 aardappelen (geschild)

- 1 liter kippenbouillon (vegetariërs kunnen opteren voor groentebouillon)

- Zwarte peper

- Nootmuskaat

- Snuifje kerriepoeder

- Kleine bolletjes mozzarella

- Lente-ui

Neem een grote kookpot en voeg boter en sjalot toe. Roer even om en snij daarna de rauwe aardappelen, pompoen, paprika en wortelen in grove stukken. Doe ze bij de sjalotten en blus met de bouillon. Kruid met peper, kerriepoeder en nootmuskaat en laat een half uurtje sudderen. Mix de soep tot je een gladde massa krijgt. Verdeel de soep over de borden. Neem de bolletjes mozzarella en maak in elk bolletje twee kleine gleufjes. Snij een stukje lente-ui af en duw de uiteinden in de gleufjes van de mozzarella zodat je ‘oogjes’ krijgt. Leg enkele balletjes mozzarella in de soep en dien op.

TIP: serveer de soep in een kleine uitgeholde pompoen of brood.

Bladerdeeg mummies

Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

- Een vel kant-en-klare bladerdeeg

- Hotdogs of smalle worst

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontrol het deeg op een schoon en glad oppervlak en neem een scherp mes. Snij het deeg in flinterdunne reepjes. Neem een hotdog en wikkel het reepje bladerdeeg eromheen. Laat af en toe een beetje ruimte tussen zodat het patroon niet te netjes oogt. Leg de mummies in de oven en bak ze gaar in ongeveer 12 tot 15 minuten. Serveer met een potje bloederige ketchup.

TIP: Bladerdeeg is multifunctioneel. Je kan met behulp van vormpjes of een vaste hand gemakkelijk vleermuizen, pompoenen of spoken uitsnijden. Eenmaal afgekoeld kan je het bladerdeeghapje te lijf gaan met ketchup, tomatensaus, olijventapenade,...om het een enge uitstraling te geven.

Meringue spoken

Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

Benodigdheden voor tien stuks

- 10 eiwitten

- 500 gram poedersuiker

- 1 el maiszetmeel

- Voedingskleurstof of eetbare inkt (je kan ook rolfondant gebruiken)

- Bakpapier

Verwarm de oven voor op 100 graden. Neem een bakplaat en leg er een stukje bakpapier op. Neem een propere en vooral vetvrije kom en klop de eiwitten half stijf. Voeg er langzaam de poedersuiker aan toe terwijl je blijft mixen. Als het geheel stevig is, doe je het mengsel in een spuitzak en verdeel je de meringue op de bakplaat. Laat anderhalf uur bakken in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

Als de meringue afgekoeld is, kan je jouw spookjes een mond en ogen geven met behulp van de eetbare inkt, rolfondant of voedingskleurstof.

TIP: Gooi het eigeel niet zomaar weg. Je kan het verwerken in een lekkere frittata of quiche.

Gruwelijke appelflappen

Zes ‘griezelige’ recepten voor Halloween

Benodigdheden voor 6 appelflappen

- Kant-en-klaar bladerdeeg (rol)

- 2 appels

- 2 el witte suiker

- Klontje boter

- 1 ei

- Bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontrol het bladerdeeg op een schoon en glad oppervlak. Neem het ronde vormpje en steek twaalf rondjes bladerdeeg uit. Leg er zes op de bakplaat. Neem een kookpot, doe er de boter in en schil de appels. Verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine stukjes. Voeg samen met de suiker toe aan de boter en laat stoven tot ze zacht worden. Laat de appels afkoelen. Eenmaal afgekoeld leg je een schep appels in het midden van de zes rondjes bladerdeeg. Maak de porties niet te groot anders gaan ze tijdens het bakken lekken. Neem de andere zes rondjes bladerdeeg en snij er met behulp van een scherp mes oogjes en een mond uit. Kies voor driehoekige ogen en een scheve mond om ze een engere uitstraling te geven. Plaats de bewerkte rondjes op het appelmengsel en druk de zijkanten bijzonder goed aan zodat het mengsel niet kan ontsnappen. Breek het ei en zet het eiwit aan de kant. Neem een keukenpenseel en bestrijk de appelflappen met het eigeel. Plaats in een voorverwarmde oven gedurende een kwartier.

TIP: de liefhebbers kunnen altijd een snuifje kaneel toevoegen aan de gestoofde appels.

Niet te missen