Ook ex-makelaar van Leko aangehouden, Veljkovic lijkt dé sleutelfiguur in fraudeonderzoek Belgisch voetbal

Ook ex-makelaar van Leko aangehouden, Veljkovic lijkt dé sleutelfiguur in fraudeonderzoek Belgisch voetbal

Links: archiefbeeld Dragan Siljanoski. Rechts: Ivan Leko en Dejan Veljkovic. Foto: avt, photo news

In het gerechtsgebouw van Tongeren zijn donderdagavond en -nacht de nog aangehouden verdachten bij de onderzoeksrechters voorgeleid. Het lijkt er steeds meer op dat Dejan Veljkovic dé sleutelfiguur is in het onderzoek. Ondertussen is ook de ex-makelaar van Club Brugge-coach Ivan Leko, Dragan Siljanoski, aangehouden in de zaak.

Siljanoski is al sinds februari niet meer de manager van de Club Brugge-trainer, verneemt Belga vrijdagochtend uit goede bron. Leko wordt momenteel gemanaged door Milos Maric. Siljanoski wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. Hij is de tiende persoon die aangehouden blijft op bevel van de onderzoeksrechter.

Siljanoski is een ex-speler van Antwerp en momenteel nog de manager van Anderlecht-spits Ivan Santini.

48 uur

Tegen vrijdagmorgen om 6 uur moesten de onderzoeksrechters beslissen over de vrijlating of aanhouding van de verdachten, aangezien de wettelijk voorziene aanhoudingstermijn van 48 uur dan verstreek. Daarom werd in de loop van donderdagavond nog een derde onderzoeksrechter aangesteld.

De spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic werden aangehouden, net zoals makelaar Karim Mejjati en scheidsrechter Bart Vertenten. KV Mechelen zit in slechte papieren, want financieel directeur Thierry Steemans en mede-eigenaar Olivier Somers zijn onder aanhoudingsbevel geplaatst, terwijl dat ook geldt voor ex-advocaat Laurent Denis en de echtgenote van Veljkovic. Dinsdag zouden de aangehouden verdachten voor de raadkamer moeten verschijnen.

Veljkovic sleutelfiguur

Makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic werden allebei aangehouden. Veljkovic kwam als allerlaatste aan de beurt en is in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en private omkoping, zowel actief als passief. Bayat werd enkel in verdenking gesteld van witwassen. Daarmee lijkt Veljkovic dé sleutelfiguur in het onderzoek te zijn. Ook zijn echtgenote werd aangehouden, maar haar betrokkenheid is nog onduidelijk.

Geschorst

Scheidsrechter Bart Vertenten werd onder aanhoudingsbevel geplaatst door de onderzoeksrechter. Hij wordt beschuldigd van corruptie en van lid te zijn van een criminele organisatie. De KBVB maakte al bekend dat Vertenten en zijn collega Sébastien Delferière geschorst worden.

Daarnaast blijft makelaar Karim Mejjati aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen, maar niet van criminele organisatie of matchfixing. In tegenstelling tot Club Brugge-coach Ivan Leko, die zich ook moet verantwoorden voor witwassen, werd Mejjati niet vrijgelaten.

Matchfixing

KV Mechelen maakte zich mogelijk schuldig aan matchfixing. De club zou geprobeerd hebben om wedstrijden in de degradatiestrijd van vorig seizoen te beïnvloeden. Financieel directeur Thierry Steemans en mede-eigenaar Olivier Somers werden daarvoor onder aanhoudingsbevel geplaatst. Sportief directeur Stefaan Vanroy is voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

Verder blijft voormalig advocaat Laurent Denis aangehouden, maar het is onduidelijk waarvan hij in verdenking wordt gesteld. Makelaar Walter Mortelmans is in de nacht van donderdag op vrijdag door de onderzoeksrechter in Tongeren voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Dat bevestigde zijn raadsman Jacques Arnauts-Smeets vrijdagmorgen. “Een van de voorwaarden is dat hij geen contact mag hebben met de pers”, zegt zijn advocaat.

De raadsman voegde eraan toe dat dat niets wil zeggen over de schuld of onschuld van zijn cliënt. Verder gaf hij geen commentaar. De voorwaarde om niet met de pers te praten, geldt voor drie maanden.

Ook ex-makelaar van Leko aangehouden, Veljkovic lijkt dé sleutelfiguur in fraudeonderzoek Belgisch voetbal
Mogi Bayat (rechts) Foto: BELGA