Voetbalschandaal: dit weekend geen voetbal in 1B “om de rust te laten terugkeren”

Print
Voetbalschandaal: dit weekend geen voetbal in 1B “om de rust te laten terugkeren”

Het geplaagde KV Mechelen speelt in 1B Foto: BELGA

Naar aanleiding van het schandaal in het Belgische voetbal wordt de tiende speeldag van komend weekend in de tweede klasse (1B) uitgesteld. Dat bevestigt de Pro League. “Om de rust te laten terugkeren”, verklaarde kalendermanager Nils Van Branteghem donderdag aan Belga. Onder andere KV Mechelen, dat genoemd wordt in het onderzoek naar mogelijke wedstrijdvervalsing, speelt in de Proximus League.

“In overleg met de kalendermanager en mits totaal akkoord van de KBVB beslist de Pro League om de eerstkomende speeldag (speeldag 10) van de Proximus League uit te stellen”, klinkt het. “De aangepaste kalender zal zodra mogelijk meegedeeld worden.”

Het uitstel is een rechtstreeks gevolg van de aantijgingen aan het adres van 1B-club KV Mechelen voor poging tot matchfixing in twee wedstrijden vorig seizoen. Het federaal parket vond indicaties daarvan in een grootschalig onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal.

Belga vernam van goed ingelichte bronnen dat de Pro League vreest voor repercussies van de Mechelse supporters. Die maken hun ongenoegen over het bestuur donderdagavond al kenbaar met een protestactie aan het AFAS-stadion. Bovendien wil de Pro League ook geen rechtsonzekerheid creëren en de integriteit van de competitie beschermen.

“Erg vervelend”

Sven Van den Abbeele van Beerschot Wilrijk reageerde al: “Het opschorten van de speeldag in 1B komt als een donderslag bij heldere hemel en is uiteraard ook erg vervelend voor onze club. Wij leven in de eerste plaats mee met de vele supporters van KV Mechelen, dit verdienen zij niet. De Beerschotsupporters hebben de voorbije jaren ook behoorlijk wat moeten meemaken. Maar wat er nu bij de buren van Mechelen gebeurt, dat had niemand zien aankomen. Het ongeloof is groot, ook hier.”

“Geen normale speeldag”

In Westerlo hebben ze alle begrip voor de uitgestelde speeldag. “Met de commotie die er nu heerst, is het voor niemand goed om een wedstrijd te spelen”, zegt Wim Van Hove, algemeen raadgever van de Kemphanen. “Iedereen is afgeleid, de supporters zijn door elkaar geschud en ook voor de scheidsrechters zou het in deze omstandigheden niet makkelijk zijn geweest. Op die manier kan je geen normale speeldag afwerken.”

Aan de andere kant komt het vrije weekend misschien niet slecht uit voor Westerlo. Niet alleen door de nul op negen in het voorbije drieluik. “Als club zijn wij al sinds begin juni bezig en hebben we een heel druk programma afgewerkt. Zo krijgen de clubs in 1B nooit een weekend vrij, ook niet tijdens de weekends met interlands. Veel coaches in onze reeks zouden graag een midweekmatch afwerken in ruil voor een vrij weekend. Het is heel jammer dat het op deze manier moet gebeuren, maar zo’n vrij weekend komt ons nu niet slecht uit.”