Scheidsrechtersbaas schorst meteen Vertenten en Delferière, Voetbalbond wil hen levenslang aan de kant

Scheidsrechtersbaas schorst meteen Vertenten en Delferière, Voetbalbond wil hen levenslang aan de kant

Foto: BELGA

Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn (even) ref af. Scheidsrechtersbaas Johan Verbist besloot het duo na de persconferentie van het Federaal Parket donderdagmiddag voor onbepaalde duur te schorsen. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zegt “de nodige stappen te zullen ondernemen opdat de twee betrokken scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière geen wedstrijden meer zullen leiden in de Belgische competitie”, zo klinkt het donderdag in een persmededeling.

“Ik heb de persconferentie gevolgd en daar zijn zaken naar boven gekomen”, duidt Verbist. “Zaken die toch… zwaarwichtig zijn. Daarom hebben we besloten om de twee refs voorlopig te schorsen. Ik ga ze wel vandaag of morgen proberen contacteren. Ik wil hen zo snel mogelijk spreken.”

Onder de scheidsrechters heerste er donderdagmiddag veel ongeloof. “Zij zijn van de hand Gods geslagen”, aldus Verbist. “Ze wisten van niets. Ik heb vandaag na de gemeenschappelijke training met drie semiprofs samengezeten en dat was allesbehalve aangenaam. Dit is gewoon heel, heel erg voor onze arbitrage.”

Verbist voegde er meteen aan toe het einde van hun carrière te vrezen. “Deze zaak tast hun integriteit ontzettend aan. Ik denk niet dat zij ooit nog op een terrein kunnen staan, zelfs als hun naam volledig gezuiverd wordt”, aldus Verbist. “Delferière is vrijgelaten onder voorwaarden, maar het vertrouwen is na dat verhaal van het bezoekje aan de autogarage helemaal zoek.”

Ook was er contact tussen Veljkovic en Sebastien Delferière, onder meer over de schorsing van een uitgesloten speler. Hiervoor zouden in ruil bepaalde voordelen gegeven zijn. Om scheidsrechter Vertenten ter wille te zijn werden contacten gelegd met twee sportjournalisten om de quotering van scheidsrechtersprestaties in de krant ten voordele van hem te beïnvloeden.”

Levenslange schorsing?

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zegt “de nodige stappen te zullen ondernemen opdat de twee betrokken scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière geen wedstrijden meer zullen leiden in de Belgische competitie”, zo klinkt het donderdag in een persmededeling.

De KBVB wil daarnaast meewerken met het gerecht en gelast ook het Bondsparket. Dat laatste wil zeggen dat er ook intern een onderzoek komt. Tot slot bevestigde de Belgische voetbalbond de wedstrijden van dit weekend in tweede klasse (1B) in samenspraak met de Pro League te schorsen. In de eerste klasse zijn er door de interlandbreak geen wedstrijden.

Over verdere stappen tegen Vertenten en Delferière is voorlopig nog niets bekend.