Financieel directeur van KV Mechelen aangehouden, “afspraken tussen Malinwa, makelaar en scheidsrechter”

Print

Persconferentie federaal parket Video: TVL

Het parket lichtte donderdag de resultaten van hun onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal toe. Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke vervalsing en er zouden constructies zijn opgezet tussen makelaar Dejan Velkjovic en voetbalclubs Lokeren en KV Mechelen. Ook zou het onderzoek in het kader van de redding van KV Mechelen vorig seizoen zich hebben toegespitst op de wedstrijden Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland-Beveren. Financieel directeur van KV Mechelen Thierry Steemans is aangehouden. Voorzitter Johan Timmermans sprak in het AFAS Stadion Achter de Kazerne met het bestuur, en stond erna de fans te woord.

In totaal werden er huiszoekingen uitgevoerd bij zes clubbestuurders en vier makelaars, bleek donderdagnamiddag bij de persconferentie van het parket. Er werden verschillende dossiers inbeslaggenomen drie luxehorloges.

“De Belgische spelersmakelaar D.V. (makelaar Dejan Veljkovic, red.) zou meermaals constructies opgezet hebben met KV Mechelen, Racing Genk, Lokeren, Club Brugge en Standard. Om zichzelf verdoken commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te betalen en om spelers voor wij hij optreedt verdoken vergoedingen en verloningen te bezorgen. Het onderzoek bevat aanwijzingen dat de spelersmakelaar in samenspraak met 4 bestuursleden van KV Mechelen rechtstreeks of via bevriende contacten de uitslag zou beïnvloed hebben van die twee wedstrijden. Hierbij lijken onder meer afspraken gemaakt te zijn met scheidsrechter B.V. (Bart Vertenten, red.) en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren.

Ook was er contact tussen Veljkovic en Sebastien Delferière, onder meer over de schorsing van een uitgesloten speler. Hiervoor zouden in ruil bepaalde voordelen gegeven zijn. Om scheidsrechter Vertenten ter wille te zijn werden contacten gelegd met twee sportjournalisten om de quotering van scheidsrechtersprestaties in de krant ten voordele van hem te beïnvloeden.” Delferière is intussen vrijgelaten, maar onder voorwaarden.

De echtgenote van Veljkovic, Maria Bogojevska, blijft aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen. Over het lot van Veljkovic zelf is er nog geen duidelijkheid, hij moet nog worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat zal vannacht of morgenvroeg gebeuren maar het is duidelijk dat het er voor hem niet goed uit ziet als ook zijn echtgenote al langer wordt vastgehouden.

“Spelersmakelaar A.B. (Mogi ‘Arnaud’ Bayat, red.) zou de transfers van verschillende spelers gemanipuleerd zou hebben met het oog om de eigen makelaarsvergoedingen te maximaliseren. Daarbij zouden constructies opgezet zijn om deze manipulaties verborgen te houden voor de betrokken clubs en spelers. Hierbij zou hij gebruik maken van de diensten van medeplichtige spelersmakelaars en van rechtspersonen in onder meer Frankrijk, Engeland en Luxemburg. Dat geld zou gepasseerd zijn via de rekeningen van Laurent Denis.”

“Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke vervalsing van twee wedstrijden in de degradatiestrijd tijdens het seizoen 2017-2018”, zegt de persverantwoordelijke van het parket. “In het buitenland is er een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor twee personen.”

“De huiszoekingen in het buitenland vonden plaats op de zetels en bij de zaakvoerders van buitenlonen die gebruikt zouden zijn bij verdachte financiële verrichtingen.”

Financieel directeur van KV Mechelen aangehouden, “afspraken tussen Malinwa, makelaar en scheidsrechter”
Voorzitter Johan Timmermans komt aan in het AFAS Stadion. Foto: Thomas Standaert

“Een derde luik van het onderzoek heeft betrekking op aanwijzingen van private omkoping in het kader van de redding van KV Mechelen. Het onderzoek spitst zich toe op Antwerp-Eupen (de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie) en de wedstrijd KV Mechelen-Waasland Beveren (de laatste speeldag).”

Financieel directeur Thierry Steemans van KV Mechelen is samen met voorzitter van Waasland-Beveren Dirk Huyck in verdenking gesteld. Steemans is ook onder een aanhoudingsbevel geplaatst.

Bij KV Mechelen benadrukken ze dat “O.S” in het dossier niét hoofdaandeelhouder Oliver Somers van KV Mechelen is maar Olivier Swolfs, de financieel directeur van Waasland-Beveren.

Olivier Somers, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen, blijft aangehouden. Spelersmakelaar Walter Mortelmans en Mechels sportief directeur Stefaan Vanroy zijn vrij gelaten onder voorwaarden.

In een eerste reactie zei de Mechelse voorzitter Johan Timmermans dat “hij naar zijn bestuur gaat”. “Wie hier is? Geen idee, zal ik boven moeten zien.”

Fans eisen uitleg aan stadion

Als protest tegen de handelingen van bepaalde bestuursleden, heeft de fanshop van Malinwa beslist te sluiten. De woede bij de fans is enorm groot. “Op drie maanden tijd slaagt dat nieuwe bestuur erin om alles om zeep te helpen.”

Voorzitter Johan Timmermans stond er rond 18.30 uur de pers te woord. Tientallen fans eisten uitleg van het bestuur. Om iets voor 20 uur verliet Timmermans het stadion. Volgens T2 Tom Caluwé wordt er vrijdag gewoon getraind.

Financieel directeur van KV Mechelen aangehouden, “afspraken tussen Malinwa, makelaar en scheidsrechter”
Foto: YDB

28 personen werden onderschept voor verhoor, 22 werden voorgeleid voor onderzoeksrechter. Eén persoon werd van zijn vrijheid beroofd. Vier personen zijn in verdenking gesteld van criminele organisatie, een 5e voor het witwassen van geld.

Club Brugge-trainer Ivan Leko is niet verdenking gesteld wegens matchfixing of corruptie, wel voor witwassen. Dat bevestigt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge aan De Standaard.

“Er is discussie over een stuk van zijn salaris van een aantal jaar geleden en of dat correct aan de fiscus is aangegeven. Dat is alles wat overblijft’, aldus Van Steenbrugge.”

Volgens Van Steenbrugge is er geen sprake van dat Leko zou meegewerkt hebben aan de onfrisse zaken van zijn voormalige manager en vriend Dejan Veljkovic. “Alles is in dat verband van tafel geveegd. Ivan Leko is een correct persoon. Het is bijzonder jammer dat hij in een adem is genoemd met Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. De reputatie van Leko is onherstelbare schade toegebracht.”

Club Brugge bevestigt het vertrouwen in Ivan Leko: “Deze avond vond een open gesprek plaats met trainer Ivan Leko en de raadsman. Hieruit blijkt dat Ivan Leko steeds ter goeder trouw heeft gehandeld”, klinkt het in een officiële mededeling. “Het ten laste gelegde feit dateert uit 2015 en dient verder onderzocht te worden. Ivan Leko zal hierbij zijn volledige medewerking verlenen zoals de afgelopen twee dagen. Club Brugge ziet geen reden om de vertrouwensrelatie met Ivan Leko als persoon én als trainer te verbreken. Morgen vinden de trainingen daarom opnieuw plaats, onder leiding van Ivan Leko.”

Spelers Waasland-Beveren ondervraagd

De bestuurstop en enkele spelers van Waasland-Beveren werden ook ondervraagd in het kader van het onderzoek “Propere Handen”. Voorzitter Dirk Huyck en zijn CEO Olivier Swolfs werden gisteren meegenomen voor verhoor en zijn vandaag weer vrijgelaten. Ook enkele spelers werden aan de tand gevoeld: doelman Davy Roef en Olivier Myny, nu OHL.

Mogelijk heeft Veljkovic, al dan niet door gebruik te maken van tussenpersonen, spelers van Waasland-Beveren benaderd om met opzet slecht te spelen tegen Malinwa op de slotspeeldag. KV won de wedstrijd met 2-0 maar degradeerde toch omdat Eupen met ruimere cijfers won tegen Moeskroen.

Het is in dat kader dat spelers Olivier Myny (vorig seizoen bij Waasland-Beveren, nu OHL) en Davy Roef aan de tand werden gevoeld. Mogelijk worden ook andere spelers ondervraagd. Waasland-Beveren had naast Play-off 1 gegrepen. Roef stond bij KV Mechelen in doel, maar speelde een sterke wedstrijd.

De bestuursleden Huyck en Swolfs kregen mogelijk ook vragen over hun banden met KV Mechelen. Waasland-Beveren en KV Mechelen hadden al een akkoord dat Malinwa zijn Play-off 2-wedstrijden op de Freethiel zou spelen als het zich kon handhaven in eerste klasse. Het stadion van KV Mechelen werd immers op dat moment verbouwd.