Carwashuitbaters voor 2 jaar naar de cel voor mensenhandel: “Gevaar voor elektrocutie was reëel”

Print
Carwashuitbaters voor 2 jaar naar de cel voor mensenhandel: “Gevaar voor elektrocutie was reëel”

Foto: Archief Shutterstock

Genk / Lommel -

De Tongerse correctionele rechter stuurde woensdag twee Indiërs voor twee jaar naar de cel omdat zij drie illegale Indische vluchtelingen tewerkstelden in hun carwashes in Genk, Lommel en Aarschot. Ze moeten bovendien een geldboete van elk 18.000 euro ophoesten. De werkkrachten kregen nooit centen te zien voor hun geleverde diensten. “Ze waren al blij dat ze eten en een slaapplaats hadden”, staat in het vonnis te lezen.

Op 12 december 2015 viel de politie binnen in een carwash in Genk. Daar troffen zij de drie Indische hulpjes aan die er niet alleen zeven dagen op zeven werkten, maar ook ’s nachts van de ene carwash naar de andere werden overgebracht. De uitgebuite vluchtelingen mochten enkel slapen in de ter beschikking gestelde erbarmelijke lokalen.

“De ruimte waar de mensen moesten overnachten, kon niet eens verlucht worden”, aldus de procureur tijdens de zitting in september. “Er was geen venster aanwezig.” Bovendien bleek er ook iets grondig mis met het elektriciteitsnetwerk. “Het was zelfs zo erg gesteld dat het gevaar voor elektrocutie reëel was.”

Economische uitbuiting

Dat het hier ging om economische uitbuiten, was volgens de procureur duidelijk. “Ze klopten onmenselijke uren en kregen de belofte dat ze 800 euro per maand zouden verdienen. Dat geld kregen ze nooit te zien. Het is een economische uitbuiting en dat is in strijd met de menselijke waardigheid. Ik kan dit niet anders beschrijven: dit is mensenhandel.”

De mannen kwamen niet opdagen tijdens de behandeling van de zitting in de rechtbank van Tongeren. Woensdag werden ze uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en geldboetes tot 18.000 euro.