Vier op de tien ziekenhuizen zijn verlieslatend: “Ze gaan als een Titanic op een ijsberg af”

Print
Vier op de tien ziekenhuizen zijn verlieslatend: “Ze gaan als een Titanic op een ijsberg af”

Foto: RR

Vier op de tien algemene ziekenhuizen in België – privé en publiek – zijn verlieslatend. Dat blijkt woensdag uit een financiële studie van Belfius bij alle 92 ziekenhuizen.

Tijdens de vorige analyse van Belfius een jaar geleden ging het nog om goed 30%. Maar liefst 24 ziekenhuizen kampen voor 2017 met een negatieve cashflow. De toestand is dramatisch, klinkt het bij de sectorverenigingen.

Het courant resultaat van de algemene ziekenhuizen is verder gedaald tot 29 miljoen euro of nog maar 0,2% van de omzet. Liefst 39 instellingen vertonen een tekort voor 2017. “De sector gaat als een Titanic op een ijsberg af”, waarschuwt Belfius-hoofdeconoom Geert Gielens.

De komende jaren zal de ziekenhuissector volgens Belfius nochtans voor grote uitdagingen staan, met gevolgen voor zowel de werking als voor de organisatie en financiering. Zo zijn er maatschappelijke ontwikkelingen als de vergrijzing, digitalisering van de economie en evolutie van de medische technieken. Maar de sector zal ook het hoofd moeten bieden aan de implementatie van hervormingen ingevoerd door de federale en regionale overheden.