Cipiers in Hasselt voeren actie na nieuw geval van agressie

Print
Cipiers in Hasselt voeren actie na nieuw geval van agressie

Foto: Raymond Lemmens

Hasselt -

De cipiers in de gevangenis van Hasselt voeren actie nadat er zich weer een geval van agressie heeft voorgedaan. Twee cipiers liepen dinsdag verwondingen op, nadat ze door een gedetineerde werden aangevallen. Voor 24 uren is het nachtregime van kracht in de Hasseltse strafinrichting. “Alleen de maaltijden worden bedeeld. Voor de rest zijn er geen activiteiten”, bevestigde ACOD-vakbondsman Kristof Muyters.

Een gevangene viel dinsdag twee cipiers aan, toen de maaltijdbedeling plaatsvond. Bij het openen van zijn cel ging hij de penitentiaire beambten te lijf. Het personeel had al bepaalde signalen opgemerkt bij de gevangene, die normaal naar een strengere afdeling zou worden overgeplaatst. Blijkbaar was dat nog niet gebeurd met het incident tot gevolg.

Woensdag 26 september raakte een vijftal cipiers gekwetst door een incident met een 37-jarige Tsjetsjeense Syriëstrijder. Na dat voorval voerden de cipiers in de Hasseltse gevangenis ook een 24 uren actie. Het personeel stond toen alleen in voor de maaltijdbedeling. Het personeel liet twee weken geleden al verstaan dat ze misnoegd waren.

Ook in de gevangenis van Beveren vond maandagavond een geval van ernstige agressie plaats. Volgens de woordvoerster van het Gevangeniswezen, Kathleen Van De Vijver, raakte daarbij niemand fysiek gekwetst. De politie onderzoekt de zaak, en daarnaast loopt ook de tuchtrechtelijke procedure met betrekking tot de sanctie die de betrokken gedetineerde moet krijgen.

De liberale vakbond VSOA stelt dat het ging om agressie naar een gevangenisbewaker toe, en dat werd gevraagd om de gedetineerde te verwijderen uit de gevangenis. Volgens Eddy De Smedt van VSOA ligt de rationalisering in de gevangenissen zeker ook ten grondslag aan de incidenten. “We merken dat de rationalisering de veiligheid in het gedrang brengt, door het personeelstekort.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio