Abnormaal warm voor de tijd van het jaar: zaterdag zelfs 26 graden

Print
Abnormaal warm voor de tijd van het jaar: zaterdag zelfs 26 graden

Foto: Jan Van der Perre

Brussel -

“Zet de BBQ maar weer buiten.” Dat tweet weerman Frank Duboccage woensdagochtend. Het wordt niet alleen vandaag een zonnige dag, met maxima tot 24 graden, maar ook voor het weekend ziet het er erg goed uit. “Zaterdag wordt het 26 graden, met uitschieters tot 28 graden. En dat op 13 oktober.”

Herfst? Welke herfst? België wordt getrakteerd op een heerlijke nazomer. Dat begint woensdag al met zomerse temperaturen: van 18 of 19 graden in de Hoge Venen tot 24 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot meestal matig uit het zuidoosten tot het oosten. Woensdagnacht wordt het geleidelijk zwaarbewolkt vanuit het zuiden. Op het einde van de nacht vergroot de kans op een bui vanaf de Franse grens. De minima liggen tussen 10 en 15 graden. De wind waait zwak tot matig en later matig en ruimt van oostzuidoost naar zuid.

Warme temperaturen

Donderdagochtend trekt een zwakke storing over ons land vanaf de Franse grens. Het wordt gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met wat lichte regen of buien. In de loop van de dag wordt het grotendeels droog met vanaf het zuiden meer opklaringen. ’s Avonds en vooral ’s nachts neemt de kans op buien opnieuw toe. Het blijft zacht met maxima tussen 19 of 20 graden in de Ardennen en 22 à 24 graden in Laag-België. De wind waait matig uit zuid tot zuidoost, met rukwinden tussen 40 en 55 kilometer per uur.

Vrijdagochtend is er nog vrij veel bewolking in het oosten van het land met zelfs nog kans op enkele regendruppels. Elders is er dan al meer zon met hoge wolken. In de loop van de namiddag breiden deze condities zich uit naar de Ardennen. De maxima liggen tussen 15 en 16 graden in de Hoge Venen en 19 of 20 graden in Laag-België.

Uitschieters

Ook zaterdag wordt het zonnig en zeer zacht met maxima tussen 20 en 26 graden, of lokaal zelfs wat meer. “Uitschieters tot 28 graden”, aldus weerman Frank Duboccage. De wind waait matig uit het zuiden. Zondag en maandag wordt ons weer bepaald door een golvend frontaal systeem. We krijgen meer bewolking met vanaf het westen regen of buien. We komen in frissere lucht terecht.

Ons weer wordt bepaald door een hogedrukzone, die het grootste deel van het Europese continent inpalmt en waarvan de kern zich bevindt over Oost-Europa. Het stuwt droge en warme lucht uit het zuiden naar onze regio.

En daarna?

Vandaag tikken we de 125e dag aan waarop de temperatuur warmer is dan 20 graden. Eén op de drie dagen was het zonnig dit jaar. En als we het weerbericht mogen geloven, zal dat aantal nog oplopen.

Wie hoopt dat de hele herfst warm en zomers zal zijn, zal met zijn of haar neus op de feiten worden gedrukt. Dat is te zien op de lange termijnsvoorspelling van het KMI. De trend voor de komende veertien dagen is immers dalen. Na de piek op zaterdag duiken de maximumtemperaturen opnieuw onder de 20 graden met een gemiddelde van ongeveer vijftien graden.

Abnormaal warm voor de tijd van het jaar: zaterdag zelfs 26 graden
Foto: KMI