© Kim Sleurs

© Kim Sleurs

thumbnail: null
thumbnail: null

Who run the world? (IT-)girls!

It-girls lopen in tijden van sociale media wel vaker in de kijker. Maar op Ada Lovelace Day (#ALD18) staan bij hogeschool PXL de IT-girls in de spotlight.

Kim Sleurs

Departementshoofd Francis Vos: “Vrouwen en IT zijn een prima combinatie. We gaan voor een stijging in het aantal vrouwelijke studenten. Op termijn betekent dit sowieso meer IT-professionals, die de innovatiekracht van Limburg en Euregio versterken. De aanwezigheid van meer vrouwelijke eigenschappen in organisaties leidt ook tot meer gebalanceerde IT-teams”.

Ada Lovelace (°1815) was de dochter van de beroemde dichter Lord Byron, die haar moeder verliet kort na Ada’s geboorte. Ada’s moeder zorgde ervoor dat haar leraren haar vooral onderwezen in wiskunde en natuurwetenschappen. Op deze manier hoopte ze te voorkomen dat Ada, net als haar vader, dichter werd. Eén van haar docenten stelde haar in 1833 voor aan Charles Babbage, die in die tijd een analytische machine ontwikkelde, de voorloper van de moderne computer. Ada ging met hem samenwerken. Vaak wordt gezegd dat zij het allereerste computerprogramma schreef, al is de machine waarop dit programma zou kunnen draaien niet gerealiseerd. Rond 1980 werd de programmeertaal ADA naar haar vernoemd. Dit heeft er sterk toe bijgedragen dat Ada Lovelace geleidelijk aan een bekend symbool is geworden voor vrouwelijke informatici en wiskundigen.

Francis Vos: “Het departement PXL-IT verwent de vrouwelijke studenten en docenten op dinsdag 9 oktober allemaal met een lekker ontbijt in PXL-Congress. Er wordt ook wel eens geopperd dat Ada ongewild verantwoordelijk was voor de eerste bug (fout in een computerprogramma): daarom trakteren we alle studenten van PXL-IT met een knipoog op een lekker chocolaatje in de vorm van een ‘bug’ (kevertje). Maar onze achterliggende boodschap mag duidelijk zijn: de keuze voor IT is gelinkt aan passie voor het vak, niet aan gender. IT’s for everyone!”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio