Brandprocessie trekt zondag voor de 290ste keer door Thorn

Print

Kessenich

Kinrooi - Zondag 14 oktober trekt de vermaarde Brandprocessie voor de 290ste keer door het witte Maasstadje Thorn, gelegen op een boogscheut van de Kinrooise deelkern Kessenich. Ter gelegenheid hiervan wordt er op die dag uitvoerig stilgestaan bij dit jubileum. Alle programmaonderdelen kunnen gratis worden bezocht.

Groot is de ontzetting als er op 10 oktober 1728 in de Hoogstraat in het Nederlands-Limburgse Thorn een vuurzee ontstaat waardoor veertien huizen in de vlammen opgaan. De stiftsgebouwen ontkomen ternauwernood aan de ramp. Als dank besluit het Kapittel op 14 oktober 1728 om elk jaar in de maand oktober het Heilig Sacrament uit te stellen en een processie te houden. Een besluit waarvan de consequenties nog ieder jaar door de bevolking van Thorn worden gerealiseerd: de eerste zondag na de 9de oktober trekt de Brandprocessie door het Witte Stadje.
Om 10 uur start de herdenking 290 jaar Brandprocessie Thorn met een viering in de Abdijkerk. Het programma vermeldt, naast introducties door deken Maessen en historicus Jac Forschelen, de opvoering van het toneelstuk ‘De Processie’ door leden van de toneelvereniging Applaus Thorn. Dit werk is geschreven door Jan Corstjens, in opdracht van Stichting Historisch Spel Thorn. Het toneelstuk is een impressie van de Kapittelvergadering van 14 oktober 1728. Tijdens de viering zal de nieuwe koorkap worden ingezegend, die in de jubileumprocessie voor het eerst gedragen wordt. Het ontwerp is afkomstig van de plaatselijke kunstenares Angeles Nieto. Het is een uniek liturgisch gewaad met grote artistieke waarde.
Rond 11.30 uur trekt de Brandprocessie door de historische kern van Thorn. De buurtverenigingen verzorgen de versieringen langs de processieroute. Ontmoeting en verbondenheid zijn de thema’s van de Brandprocessie 2018.
In het Museum Het Land van Thorn en in de Abdijkerk worden tentoonstellingen gepresenteerd onder de titel 'Lopend Vuur'. De officiële opening van de exposities vindt plaats om 15 uur in het Museum Het Land van Thorn. Het toneelspel ‘De Processie’ wordt opnieuw opgevoerd om 16 uur in de Abdijkerk, met inleidingen door deken Maessen en historicus Jac Forschelen, respectievelijk over de betekenis van de processies en over het fenomeen ‘Hoogadellijk Kapittel’. De muziek wordt verzorgd door organist Daniël Jansen. De toegang is gratis. Alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de activiteiten rondom de herdenking van 290 jaar Brandprocessie.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio