Celebs

Lena Dunham openhartig over haar fibromyalgie

Print
Lena Dunham openhartig over haar fibromyalgie

Foto: Isopix/Instagram

'Girls'-actrice Lena Dunham lijdt aan fibromyalgie, dat heeft ze via Instagram zelf bekendgemaakt. Het gaat om een chronische aandoening waarbij pijn, stijfheid en vermoeidheid het lichaam teisteren. Ook Lady Gaga is een bekende patiënt.

Een van de bekendste fibromyalgiepatiënten is Lady Gaga. Wie de Netflix-documentaire 'Gaga: Five Foot Two' zag, weet hoezeer ze daaronder gebukt gaat. En nu hebben mensen die aan de ziekte lijden er nog een tweede boegbeeld bij: Lena Dunham. In een post op Instagram praat de actrice en regisseur openhartig over haar ervaring ermee.

"Dit is een post over chronische pijn", steekt ze van wel. "Sommigen praten erover, maar anderen zijn daar bang voor omdat het ten koste van hun job of relatie zou gaan. In zekere zin is het erg analoog aan een seksueel trauma. Het is ook bewezen dat er een link is tussen chronische pijn en trauma. Afgelopen nacht werd ik om 3 uur wakker. Het was alsof iedere cel in mijn nek aan het zingen was. Mijn enkels en polsen voelden zwak en mijn vingers deden niet wat ze hoorden te doen. Toen ik wou mediteren, voelde ik een pijnscheut van mijn nek tot mijn voet."

"Ik geloof je"

Die pijn verhindert dat ze normaal door het leven kan gaan en ze wil anderen die er aan lijden dan ook tonen dat ze hen begrijpt. "Sorry als ik niet meteen antwoord op je berichtje of e-mail, of als ik niet kom opdagen zoals iedereen anders het zou doen. Ik lijk op het eerste zicht gezond, maar het is zoveel complexer dan dat en ik probeer gewoon alles te doen wat nodig is om een leven vol vreugde te behouden. Dit is fibromyalgie. Het is weinig begrepen en ook al weet ik dat ik veel steun krijg, toch is het soms moeilijk om het gevoel van me af te schudden dat ik gek ben. Maar dat ben ik niet en jij ook niet. Jouw pijn, welke vorm die ook aanneemt, is de jouwe en is echt. Ik geloof het als je zegt dat je pijn hebt. Ik heb keer op keer geleerd hoe belangrijk het is om geloofd te worden."

Endomitriose

Een leven zonder pijn lijkt er dus niet meteen in te zitten voor Lena Dunham. De fibromyalgie is trouwens niet de enige ziekte die haar nekt(e. Eind 2017 liet ze nog haar baarmoeder verwijderen omdat ze te veel werd geplaagd door endomitriose, een chronische aandoening van het baarmoederslijmvlies die eveneens bijzonder pijnlijk kan zijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This is a post about chronic pain. I have it. I bet a lot of you do too. Some of us talk about it. Others are afraid to, as it could cost them their jobs or their relationships or their sense of control in a chaotic world. In this way it’s very analogous to sexual trauma. There is also (as @ladygaga so wisely shared this week) a proven connection between chronic pain and trauma. Therefore, a lot of people- a lot of women- find their pain is activated by weeks like this one. On the day after Dr. Ford’s testimony I awoke with a start at 3am. It felt like every cell in my neck was singing. My ankles and wrists were weak and my fingers didn’t do their assigned job. Yesterday I felt like I was suspended in gel, and when I meditated a line of pain zipped from my neck to my foot. I’m sorry if I don’t answer your text or email, or if I can’t show up the way someone else would. I appear to be totally able bodied but it’s complex, and I am just trying to do everything required to maintain a life of joy and service. My work costs everything I have. This is fibromyalgia. It’s little understood and so even though I have a lot of knowledge and support it’s hard to shake the feeling I am crazy. But I’m not (at least not this way!) and you’re not. Your pain, whatever shape it takes, is yours and so it is real. I believe you when you say you hurt. I have learned time and time again how important it is to believe.

Een bericht gedeeld door Lena Dunham (@lenadunham) op

 

Niet te missen