Ook dit jaar minder duiven in Tongeren dankzij geboortebeperking

Print

Ook dit jaar minder duiven in Tongeren dankzij geboortebeperking. Video: TV Limburg

Tongeren -

De resultaten van de geboortebeperking voor stadsduiven in Tongeren zijn voor het tweede jaar op rij positief. In 2018 ziet het stadsbestuur een daling van 67 procent, terwijl dat vorig jaar nog een daling van 28,4 procent was.

De stad Tongeren startte in maart 2017 als eerste Limburgse gemeente met diervriendelijke stadsduivencontrole om overlast tegen te gaan. De stad wilde op een efficiënte maar diervriendelijke manier de duivenpopulatie in het centrum beperken. Zo worden de duiven gevoederd met maïs die behandeld is met het geneesmiddel R-12, dat de vruchtbaarheid beïnvloedt.

De stadsduivencontrole staat onder toezicht van erkende dierenartsen, die instaan voor de monitoring van onder meer tellingen, datacollectie en evaluatie van de voederlocaties. Het voederen gebeurt momenteel op vier strategische plaatsen in de binnenstad. “Op advies van de begeleidende dierenartsen plaatsten we bijkomend een automatische voederdispenser op het dak van het Gallo-Romeins Museum, weg van alle drukte en volledig in het vlieggebied van de duiven”, zegt Patrick Jans, schepen van Milieu en zelf ook dierenarts. “Die dispenser maakt het mogelijk om iedere dag, op het juiste tijdstip, een juiste hoeveelheid maïs te voederen en zo de conditionering van de duiven te verbeteren.”

Heel wat andere gemeenten en steden tonen intussen interesse in de stadsduivencontrole. Zo ontving de stad vorige week een delegatie uit Leuven op werkbezoek om kennis te maken met de Tongerse aanpak van geboortebeperking van stadsduiven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio