Okra Bret Gelieren op bezoek in de Westhoek

Print

Bret

Genk - Van 1 tot 5 oktober verbleef Okra Bret Gelieren met 38 leden in Nieuwpoort voor een uitgebreid bezoek aan de Westhoek.

Bij aankomst op maandag in Oostende viel het weer niet mee: veel wind en regen. Maar al snel sloeg het weer om en konden de meegereisde senioren genieten van hun verblijf. Dinsdag stond er een bezoek gepland aan de vismijn van Nieuwpoort, daar werden de Okra-leden ontvangen door een gids die de uitleg deed over de aangevoerde soorten vis, de wijze waarop deze vis, zowel van Nieuwpoort als van Oostende en Zeebrugge, door middel van een elektronische systeem geveild wordt. Na de uitleg werden de bezoekers ontvangen met verse garnalen die ze leerden pellen met een lekkere Rodenbach. In de namiddag stond er een toeristisch treintje klaar om Nieuwpoort bad, stad en de jachthaven te verkennen.

Woensdag stond de hele dag in het teken van het einde van de eerste wereldoorlog. Al vroeg stapten de Okra-leden de bus op richting provinciaal domein De Palingbeek waar Koen Vanmechelen zijn kunstwerk 'ComingWorldRememberMe' tentoonstelt. Van daar ging het dan richting Ieper stad naar de Menenpoort waar gids René uitleg gaf over de Eerste Wereldoorlog, de herinneringsmomenten aan de Menenpoort en de kazematten waar de soldaten verbleven. In de namiddag stond een bezoek aan Tyne Cot Cemetery op het programma, waar de reizigers Engelse recruten ontmoetten die als sluitstuk van hun opleiding de oorlogsmonumenten in en rond Ieper moesten bezoeken. Tot slot stapten ze terug de bus op voor een bezoek aan de kaasmakerij Sint Josef in Passendale. Daar leerden ze hoe ze kaas moeten maken en werden de verschillende kazen uit de streek besproken en nadien natuurlijk ook geproefd met een lokaal biertje.

Donderdag stond in het teken van cultuur met voormiddag een bezoek aan het Abdij Museum Ten Duinen in Koksijde waar ze werden ingewijd in het leven van een abdij in de jaren 1359, hoe de abdij was opgebouwd en later tijdens de beeldenstorm vernield werd. In de namiddag werd een bezoek gebracht aan het Paul Delvaux Museum in Koksijde, waar de prachtige schilderijen te zien waren en met de uitleg van de gids werd het weer een prachtige namiddag. Vrijdag moest er afscheid genomen worden van Nieuwpoort en dit met lichte tegenzin want het weer was er intussen prachtig, maar de herinnering aan een gezellig en leerrijke midweek zal hen lang bijblijven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio