De Burchtkraai Brustem viert vijftigste verjaardag

Print

Foto: Jean-Pierre Leemans

Brustem

Sint-Truiden - Zaterdag vierde vogelvereniging De Burchtkraai Brustem in zaal Panderosa haar vijftigjarig jubileum. De leden kregen een feestmaaltijd aangeboden.

De Burchtkraai werd gesticht op 2 november 1968, door een aantal vogelvrienden. Onder leiding van Willy Buttjens werd een bestuur samengesteld en hij werd onze eerste voorzitter. Hij stelde samen met het bestuur de statuten op en organiseerde op 8 december in zaal Verdin een propagandatentoonstelling om de club voor te stellen aan de gemeente Brustem. Aan deze tentoonstelling namen tien liefhebbers deel met 67 vogels. De club sloot aan bij de Belgische Ornithologische Federatie en kreeg als 69ste Limburgse club het stamnummer 287 en werd ingedeeld in gewest acht.
Na een jaar zag Willy dat alles in orde was en besloot wegens beroepsverplichtingen de voorzittershamer door te geven aan Emile Lejeune. Emile was een graag geziene persoon in de club. Als er al eens te hevige discussies waren op tentoonstellingen of vergaderingen dan was Emile er altijd om te zalven. Hij kon dit als geen ander. Na 20 jaar vond Emile het welletjes en tijd om de voorzittershamer door te geven aan Jean-Pierre Leemans. De Burchtkraai Brustem groeide gestaag van 67 vogels tot een record van 1.234 vogels.
De laatste vijf jaren loopt het aantal echter terug achteruit door het ouder worden van de liefhebbers en het verdwijnen van vele clubs. Van de veertien clubs in het gewest acht, blijven er nog slecht vier over.
Onze club behaalde ook mooie resultaten op provinciale, nationale, Europese en wereldkampioenschappen met meerdere gouden, zilveren en bronzen medailles.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio