AA Gent-voorzitter Ivan De Witte spreekt boze Buffalo-aanhang toe na afgang, maar Vanderhaeghe is niet meer te redden

Print

Het is een kwestie van tijd voor het doek valt voor Yves Vanderhaeghe. Een oppermachtig KRC Genk gaf middels een 1-5 zege gisteren de doodsteek aan de trainer van AA Gent. AA Gent valt uit de top-zes. Het publiek keerde zich gisteren niet tegen hem maar tegen Michel Louwagie. Ze vatten post voor het hoofdgebouw en eisten een gesprek met de manager.

Het excuus dat de Buffalo’s na 42 minuten met tien verder moesten, zal nauwelijks gelden. Het stond na een halfuur al 0-3, op het moment van de rode kaart 1-3. Uiteindelijk werd het 1-5. Met een tweede zware thuisnederlaag op rij (twee weken geleden 0-4 tegen aartsrivaal Club Brugge) zal het doek wel vallen voor de trainer.

Yves Vanderhaeghe wordt al weken geplaagd met een ontslagdreiging. Het uitblijven van publieke steun vanwege het bestuur voor de trainer van AA Gent was veelzeggend. De 48-jarige trainer werkte dapper door maar het leek erop dat er werd gewacht tot het drieluik Club Brugge-Antwerp-KRC Genk achter de rug was om in te grijpen. Na de bolwassing van gisteren kan dat niet langer uitblijven.

Vorig seizoen voerde Vanderhaeghe de Buffalo’s van een hopeloze veertiende naar een vierde plaats in de rangschikking maar de klik tussen het bestuursduo De Witte-Louwagie en de trainer kwam er nooit. In de zomer werd ook al nagedacht over zijn positie. Het is nu niet meer de vraag of maar wanneer de trainer wordt opgeofferd. Het Gentse bestuur zat in elk geval drie weken geleden rond de tafel met Trond Sollied, de ex-trainer waar ‘advies’ werd aan gevraagd. Er werd ook al gepolst bij andere coaches.

‘Merci Michel’

Het Gentse bestuur heeft echter nog andere katten te geselen. In een van onvrede kolkende Ghelamco Arena bleek het nakende ontslag van Vanderhaeghe voor het publiek gisteren maar bijzaak. Het publiek keerde zich tegen manager Michel Louwagie met gezangen als ‘Merci Michel’. Ze eisten ook uitleg van het bestuur, waarop voorzitter Ivan De Witte hen uiteindelijk te woord stond. “Ik heb veel respect voor jullie ongenoegen. En ik vind persoonlijk ook dat wat er de voorbije weken gebeurd is onaanvaardbaar. Ik wil één ding duidelijk stellen, namelijk dat ik en Michel door een stuk van ons leven te geven deze club hebben gebracht waar we nu staan. Maar nu hebben we een moeilijk moment. Laat me nu vooral nadenken hoe we hier moeten mee omgaan”, besloot hij geëmotioneerd.