35 gemachtigde opzichters krijgen getuigschrift

Print
35 gemachtigde opzichters krijgen getuigschrift

Foto: Evi Smets

Bilzen - Onlangs kregen 35 kandidaten een praktische opleiding tot gemachtigd opzichter. Het gaat voornamelijk om leerkrachten van de stedelijke basisschool in Munsterbilzen. Zij mogen voortaan groepen helpen op de weg naar en van school, aan de schoolpoort en bij andere activiteiten en dit zonder beperking. Zo mogen ze onder andere het verkeer stilleggen om groepen kinderen, scholieren, bejaarden of personen met een handicap te laten oversteken.

Eerder hadden ze ook al het theoretisch gedeelte achter de kiezen. Daarin lag de focus op de plaats van de voetganger en het oversteken van de rijbaan, het gedrag van bestuurders tegenover voetgangers en de voorzichtigheidsregels die in acht moeten worden genomen. Ook leerden ze hoe te anticiperen op gedragingen en mogelijke fouten van weggebruikers. Tijdens de praktische proeven moesten de kandidaten aantonen op gepaste wijze aanwijzingen te kunnen geven aan bestuurders en kregen ze richtlijnen mee om het verkeer stil te leggen.

“Het correct inschatten van het verkeersgebeuren is hierbij van groot belang”, aldus inspecteur Johnny Greyn, verkeersspecialist van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. “De 35 kersverse opzichters mogen de verworven kennis nu onmiddellijk in de praktijk brengen. Om dat te bekrachtigen, kregen ze na de opleiding een officieel getuigschrift.” Gemachtigde opzichters herkent u aan een band in de nationale driekleur die aan de linkerarm wordt gedragen en waarop uitdrukkelijk Bilzen staat vermeld. Daarnaast hebben ze ook een seingeversbord C3 bij zich om het verkeer stil te kunnen leggen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio