De Europaschool luidt de bel voor alle kinderen

Print

Foto: Femke Przybylak

Kolderbos

Genk - Leerlingen en leerkrachten zijn wel eens opgelucht als ze ’s avonds de schoolbel horen. Maar miljoenen kinderen en jongeren op aarde horen die zelden of nooit. Met de actie 'Saved by the bell' worden alle scholen opgeroepen om jaarlijks op 5 oktober, de Internationale dag van de Leerkracht, de schoolbel eens extra te laten rinkelen. Zo kan iedereen horen dat elk kind en elke jongere recht heeft op goed, kwaliteitsvol onderwijs.

In de derde kleuterklas keken de kinderen van de Europaschool naar het videoverhaal van Conrad, een kleuter uit Oeganda. Ze bespraken de gelijkenissen en verschillen van het leven hier en daar.

De leerlingen van het vijfde leerjaar hebben nagedacht over verschillende vragen. Zo hielden ze een speeddate om te weten te komen of ze graag naar school gaan en waarom wel of niet. Ze dachten in groepjes van vier na over de vraag 'waarom is school belangrijk?'. Tot slot maakten ze een bloem met daarin de kenmerken van wat voor hen een goede school is.

Deze week werd op de Europaschool de hele week extra aan sociale vaardigheden gewerkt. "Eigenlijk doen we dat elke dag wel", klinkt het op de school. "We zijn voortdurend bezig met hoe we fijn met elkaar omgaan, wat kan en niet kan, hoe we het leuk maken voor elkaar op school, thuis en in de wereld."

De kinderen van het vierde hadden extra aandacht voor elkaar laten uitpraten. Want iedereen heeft wel eens een andere mening over iets. Als je dan goed luistert naar de ander, hoor je soms dat die ook goede ideeën heeft. Soms verander je dan zelfs van mening. Iedereen zong samen het lied ‘Stop! Hou ermee op!’ Zo leren de leerlingen zelf zeggen wanneer ze iets niet leuk vinden. Na deze week stopt het natuurlijk niet! De schoolt blijft werken aan goede sociale vaardigheden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio