Jan Kohlbacher spreekt in dialect over samenleven in Eisden-Cité voor 45ste dialectavond

Print
Jan Kohlbacher spreekt in dialect over samenleven in Eisden-Cité voor 45ste dialectavond

Foto: Felix Bergers

Niel-bij-As

As - Voor deze 45ste dialectavond nodigde Veldeke As-Niel Jan Kohlbacher uit. Het was een warm weerzien voor de vaste bezoekers. Voor de tweede keer werd het buurthuis van As-Statiewijk gekozen als uitvalsbasis. Vele bezoekers genoten ook van een glas Baekelaer, het eigen dorpsbier. Ondertussen werden ze meegesleept in een ongemeen boeiende uiteenzetting.

Jan Kohlbacher is de zoon van Oostenrijkse ouders die in 1925 naar België kwamen. Vader Joseph werkte onder in de mijn van Eisden. Jan, geboren en getogen in de cité, werd onderwijzer. Hij verkreeg bekendheid als oprichter van de Stichting Erfgoed Eisden en het Museum van de Mijnwerkerswoning. In 2014 werd hij onderscheiden als ereburger van Maasmechelen. Jan begon zijn verhaal bij de opkomst van de steenkoolnijverheid en de bouw van de mijncité. Hij besprak vooral de eigentypische manier van samenleven op de cité, met mensen van zeer uiteenlopende achtergrond, de vormen van solidariteit en conflict, en de (geringe) uitwisseling met Eisden Dorp.

Na de pauze liet Stan Mardaga foto's zien over de geslaagde eerste cursus Assers in het voorjaar. Daarna beschreef Felix Bergers de geschiedenis van Veldeke As-Niel sinds het ontstaan in 2005. Hij weidde uit over de dialectavonden van 2009 aan de hand van een reeks foto's, gemaakt door Freddy Scheepers. De avond eindigde met de bekendmaking dat er op dinsdag 15 januari een nieuwe reeks van vijf dialectlessen voor beginners wordt opgestart. Het is een gratis aanbod, dankzij de samenwerking met de Gemeentelijke Dienst Cultuur. De lessen vinden om de veertien dagen plaats, telkens om half acht in Gemeenschapscentrum De Drieschaar.

(foto: Freddy Scheepers)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio