Fout bij upgrade ligt aan de basis van problemen met BE-Alert

Print
Fout bij upgrade ligt aan de basis van problemen met BE-Alert

Foto: Tom Palmaers

Brussel / Tessenderlo -

De problemen met BE-Alert zijn ontstaan nadat er iets misgelopen is met een upgrade van de nieuwe versie van de software. Dat laat het Crisiscentrum vrijdag weten nadat niet alle inwoners van Tessenderlo drie berichten van het waarschuwingssysteem hadden gekregen na een zoutzuurlek in een chemisch bedrijf.

LEES OOK. Rampenplan afgekondigd, maar BE-Alert werkte niet: “Een technische fout”

Donderdag kreeg het gemeentebestuur rond 6.45 uur melding van een lek bij de opstart van een productie-installatie bij Vynova. Er ontsnapte een gaswolk met onder meer zoutzuur (HLC). Onmiddellijk werden de burgers via BE-Alert verwittigd om ramen en deuren gesloten te houden. Er werden in totaal drie berichten via het waarschuwingssyteem van de overheid verstuurd, maar sommige bewoners kregen enkel het laatste.

Het Crisiscentrum vond al snel de oorzaak van het probleem. BE-Alert wordt niet enkel ingezet om te alarmeren bij rampen, maar ook voor berichten van algemeen nut. Wie zich voor het systeem registreert, moet aanduiden of hij die laatste berichten ook wil ontvangen. Die setting is bij de upgrade foutief overgenomen, laat het Crisiscentrum weten. “De burgers die zich niet hadden aangemeld voor de berichten van algemeen nut, werden daardoor niet geïnformeerd over het zoutzuurlek”, aldus woordvoerder Yves Stevens. Het probleem is ondertussen opgelost, maar zal zeker nog besproken worden tijdens het eerst volgende overleg met de toeleverancier, klinkt het nog.

De FOD Binnenlandse Zaken, dat BE-Alert lanceerde, bood al zijn excuses aan bij het gemeentebestuur.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio