Lego club Overpelt voor de tweede keer op FACTS

Print
Overpelt - OVERPELT/GENT- De Overpelt LEGO Builders Club staat al voor de tweede keer op FACTS. De eerste keer was in de lente. OLBC wist op korte tijd veel aandacht te trekken ondanks de mindere cijfers van speelgoedfabrikant Lego afgelopen jaar. Dat is niet zonder reden.

De Overpelt LEGO Builders Clubwerd op Facebook opgemerkt door Retrovolt, die handelt in retro games. De club mocht zich vervoegen bij deze standhouder. Dat zorgde voor een goede samenwerking, waardoor ze voor de tweede keer aanwezig zijn. OLBC is de enige standhouder die zich op de beurs bezighoudt met LEGO games. Dat brengt de Overpeltse club in de schijnwerpers. "We proberen elke keer variatie te brengen. Dit jaar lag de focus op LEGO games die alleen op console zijn uitgekomen en onze VR. Dat is dan ook de toekomst. Er staan rijen aan te schuiven om de VR uit te testen met het VR spel Beat Saber dat wij speciaal hebben aangepast in de LEGO stijl", zegt ambassadeur Alex Rens.

Met een gemiddeld aantal van 300 leden waarmee zij een keer per maand ook bijeenkomsten doen, is de Overpeltse LEGO-club geen kleine club meer. LEGO blijkt dan toch nog niet voorbij te zijn. "We merken dat het aan de leden die zich blijven aanmelden bij ons. Ik denk dat de jeugd nog veel met LEGO bezig is, maar ook veel volwassenen", aldus Rens.

Uniek en alleen

De populariteit van de club is deels te danken aan zijn unieke karakter. OLBC is de enige club in Limburg en is officieel erkend door LEGO in 2012. Sommigen reizen van ver om hun hobby te kunnen uitoefenen. Ambassadeur Alex Rens staat open voor het organiseren van een evenement bij die verre clubleden. "Zo kan iedereen een LEGO-evenement ervaren en meegenieten zonder ver te hoeven reizen."

Wat daarbij opvalt, is dat OLBC kinderen toelaat. Andere clubs focussen zich louter op volwassenen. Volwassenen mogen zich ook aansluiten, want zij zijn hun drijvende kracht. Mannen zijn in de meerderheid, maar er zijn zeker ook vrouwen aanwezig. Vrouwen zijn minder geneigd om deze hobby te openbaren. In de beginjaren van de club waren de mannen ook schuchter. Als het vertrouwen eenmaal gewonnen wordt, gaat een heel andere wereld open.

Iedereen is welkom zowel jong als oud. Het oudste lid is 83. "Op LEGO-bouwsets staat soms een leeftijd. We maken hier geregeld een grapje over dat je na je 100ste niet meer mag meedoen", lacht Alex Rens.

Bouwkriebels

De leden hebben één ding gemeen en dat is de liefde voor LEGO. Zelf is de ambassadeur al fan van LEGO sinds hij klein was. Hij speelde met de oude blokjes van zijn vader. Tijdens de puberjaren is het even verminderd. Op oudere leeftijd ging hij terug op zoek naar de blokjes om te ontstressen uit het dagelijkse leven. En zo is de bouwkriebel teruggekeerd. Kort erna is de club ontstaan. "Ik ben medeoprichter en ambassadeur. Het is een hele eer", zegt Rens.

Elke LEGO-fan heeft zijn favoriet thema. Ambassadeur Alex Rens: "Ik ben een trotse eigenaar van de Imperial Star Destroyer van Star Wars. Het is een heel groot schip dat zeer zeldzaam is. Verzamelaars zijn er dan ook dol op. Ik ben dan zelf ook een grote Star Wars fan."

De club heeft op korte tijd zijn naam bekendheid gegeven. Daar hoort een Overpelts karakter bij. In 2019 gaan Overpelt en Neerpelt fusioneren en worden samen Pelt. De naam en het karakter van de club kunnen hiermee in het gedrang komen. OLBC heeft besloten om zijn naam niet te veranderen. De ambassadeur wil de link behouden tussen Overpelt en de oprichting van de club. Het bereik en de naam zullen de komende jaren zeker nog verder groeien.

Jaarverslag LEGO

Ondanks de populariteit van OLBC heeft fabrikant LEGO minder goede tijden meegemaakt. Grote marktspeler LEGO is alom bekend voor zijn kleurrijke blokken en bouwplannen. Zoals elk hoogtepunt komt er een dieptepunt. In het jaarlijks rapport staan enkele belangrijke besluiten. De producent krijgt in 2017 te maken met een daling van de omzet van 8 procent dat overeenkomt met 4,7 miljard euro. Er wordt minder LEGO verkocht in Europa en de Verenigde Staten. De speelgoedgigant verliest 17 procent of 1,04 miljard euro aan winst. 1.400 werknemers verliezen hun baan vanwege de daling in totale winst.

CEO Niels B. Christiansen van de LEGO Groep geeft in een persbericht meer uitleg. "Het was een uitdagend jaar en we zijn niet tevreden met de financiële resultaten. We eindigden het jaar gelukkig in een betere positie. We zullen de firma terug stabiliseren en investeren in een duurzame toekomst", aldus Christiansen.

Het rapport bevat niet enkel slechte cijfers. De extra inzet op groene energie zal voor de Deense fabrikant op lange termijn positieve gevolgen hebben. In het algemeen heeft LEGO zijn verkoopcijfers weten te behouden mits Europa en de VS.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio