B(l)indkracht breekt in bij PXL Healthcare en UD Woonlabo

Print

Hasselt-Centrum

Hasselt - Op 19 september ging er een unieke infobeurs door in het UD Woonlabo. Onder de noemer “Wil je graag meer zien?” namen slechtzienden zelf de touwtjes in handen. De beurs had als doel slechtzienden en blinden met elkaar verbinden én met organisaties die hen kunnen ondersteunen. Hen informeren over hun opties, want ja, er is nog een leven nadat je slechtziend wordt. Dat bewezen de slechtziende leden van B(l)indkracht, een afdeling van VFG Limburg elke dag. Denk maar aan de Hasseltse kunstenares die haar carrière zelfs als slechtziende verderzet. Of aan Stefan die als blinde aan Dwars door Hasselt gaat deelnemen.

Voor en door slechtzienden
Het was dan ook de eerste keer dat er in Limburg een beurs georganiseerd werd volgens dit concept voor en door mensen met gezichtsproblemen. Uniek is dat slechtzienden zelf de beursbezoekers rondleiden. Op de beurs konden slechtzienden in contact komen met organisaties die hun belangen verdedigen, denk maar aan de Brailleliga en Luisterpuntbibliotheek. De laatste nieuwe snufjes zoals voorleesbrillen en de toepassing van virtual reality brillen werden voorgesteld, maar ook de meer ingeburgerde hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld blindengeleidehonden, (beeldscherm)loepen, voorleestoestellen en filterbrillen waren aanwezig.

Blinde uitdaging
Tegelijkertijd wou VFG Limburg sensibiliseren rond slechtziendheid. Daarom daagden ze bekende Limburgers uit om een ervaring op te doen als slechtziende. Vooraf aan de beurs werden o.a. Indra Dewitte (Het Belang van Limburg), Ben Lambrechts (PXL Hogeschool) en Roald Nelissen (PXL Healthcare) uitgedaagd voor een blind ontbijt en een blinde rondgang op de beurs om zo even in de schoenen te lopen van een slechtziende.

Om een voorsmaakje te geven van de beurs hadden de slechtziende leden van VFG alvast uitdagingen gepost op facebook. Ben je benieuwd welke waaghalzen de uitdaging al aangingen? Je kan ze bekijken op facebook via VFG Limburg!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio