Wieden tussen wilde struiken

Print
Wieden tussen wilde struiken

Foto: Daniëlle Houbrechts

Opheers

Heers - In Opheers staan acht kruidenbakken op een prachtig plein. Tegen het muurtje, naast een witte waterton (die niet direct ‘de show steelt), komen in het najaar wilde struiken of kleine bomen. We mogen ze zelf kiezen. Sleedoorn, kweepeer, mispel, rozenbottel, kornoelje, meidoorn, malus appeltjes, lijsterbes … keuze genoeg dus. Ik vertel de volgende weken graag meer over deze wilde vruchten waarmee we volgend jaar, samen aan de slag kunnen. Hoe je er, bijvoorbeeld, heerlijke ‘wilde’ jams en siropen van maakt. Hoe je thee zet van de zelf geplukte vruchten, hoe je een mooie krans met deze kleurrijke vruchten tevoorschijn tovert. Zoveel lekkers en moois … die wilde bessen zullen ons pleintje nog meer kleur geven. Maar wat het fijnste is aan deze plek? Samen kunnen we aan de slag met gezonde, heerlijke, verassende herfstmagie!

Waardevolle wilde stoffen, zomaar gratis
De hierboven opgesomde wilde vruchten zitten vol heilzame stoffen. Ze kunnen zo veel voor ons betekenen! Maar iemand moet het je eerst vertellen en daarom ben ik achter mijn PC gekropen om u te melden dat:
Rozenbottel barst van de vitamine C. De rode vruchten helpen ons van snotterige toestanden af, maar een beetje geduld hoort er ook bij. In principe kan je ook rozenbottels uit je tuin gebruiken. Meestal zijn dat bottels van gecultiveerde rozen en die hebben niet zoveel waardevolle stoffen als de wilde. Weet je dat er 10 keer meer vitamine C in rozenbottels dan in een sinaasappel zit? Rozenbottel versterkt je weerstand spectaculair. Hij beschermt je ook tegen artrose en artritis. Als je er regelmatig van eet, voorkom je veel ellende … op een lekkere manier.
Sleedoorn: die kleine donkere, glimmende bolletjes smaken erg wrang, als je ze zo maar in je mond stopt. Pluk ze in oktober en stop ze een nachtje in de diepvries. Verwerkt ze daarna in hemelse jam of siroop. Ze geven kracht en energie na een lange ziekte of werken gewoon preventief tegen allerlei herfstongemak.
Kweepeer is dan weer goed voor de darmen. Diarree kan je meestal verhelpen met kweepeer en je hebt veel kans dat kweepeer ook je constipatie uit de baan ruimt.
Meidoornbessen en bloemen regelen je bloeddruk en versterken je hartspier. Preventief geeft meidoorn je hart een duwtje in de juiste richting. Ik maak er thee, siroop, jam, pesto en tinctuur van. En lekker dat dàt is!
Mispel staat in onze tuin, maar in de Ardennen vind je, af en toe, wilde mispels in de bossen. Die vruchtjes zijn veel kleiner dan de onze. Ze zijn wel krachtiger van smaak, want onze mispels zijn gecultiveerd. Weet je wat ik zo gek vind? In de Engelse volksmond noemen ze die vruchten ‘ass openers’. Dat komt waarschijnlijk omdat het vruchtje er wat raar uitziet. In elk geval: mispels werken ook gunstig in op de darmen.
Opgelet
Ik gebruik de mispelbereiding gewoon, omdat ze lekker is. De goede nevenwerking neem ik er graag bij. Wil je ze gebruiken om er een kwaal mee te verhelpen, weet dan dat het hier gaat om preventief gebruik bij kleine ongemakken. Voor ernstige problemen helpt de arts je graag verder.
Voorstel
Laat ons weten wat jij graag op het pleintje ziet verschijnen. We houden er graag rekening mee. Misschien heb je een recept of een verhaal over wilde bessen … laat van je horen op info@kruidjes.be. Misschien staat het binnenkort in de krant.
Kruidig leesvoer
DANIËLLE’ S KRUIDENOMNIBUS, uitgegeven bij Lannoo,
VERUKKELIJK ONKRUID, uitgegeven bij Lannoo: allerlei leuke tips over kruiden
VERDE ‘Bloemen’, uitgegeven bij Lannoo: alleen verkrijgbaar via www.kruidjes.be
KRUIDIGE PROVENCE, uitgegeven bij Lannoo: verkrijgbaar via www.kruidjes.be
VERRASSENDE ROZEN, uitgegeven bij Lannoo: met al je zintuigen genieten van rozen

Kruidenweetjes en webwinkel www.kruidjes.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio