Iran beschuldigt Nederland, Denemarken en VK na bloedbad op militair defilé: 25 mensen omgekomen

Print
Iran beschuldigt Nederland, Denemarken en VK na bloedbad op militair defilé: 25 mensen omgekomen

Foto: EPA-EFE

Tijdens een militair defilé in Iran zijn vier gewapende mannen wild in het rond beginnen te schieten. 25 mensen, waaronder soldaten, een veteraan in een rolstoel en kinderen, kwamen daarbij om het leven. Zeker vijftig mensen raakten gewond. “We zullen snel en krachtig reageren”, zegt Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. De Iraanse overheid haalt uit naar het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Nederland.

De aanslag werd zaterdagochtend gepleegd in Ahvaz, een stad in het zuidwesten van Iran. Daar vond, zoals op tal van andere plaatsen in het land, een militaire parade plaats ter gelegenheid van de start van de “Heilige Week van de Defensie”. Tijdens die week wordt de Iraaks-Iraanse Oorlog herdacht, die uitbrak in 1980 en acht jaar duurde.

Tijdens die parade begonnen gewapende mannen in het publiek plots in het rond te schieten. Meteen brak grote paniek uit.

Bij de aanslag kwamen 25 mensen om het leven. “Onder de martelaren zijn een meisje en een veteraan die in zijn rolstoel zat”, zei brigadegeneraal en woordvoerder van de Revolutionaire Garde Abolfazl Shekarchi op de staatstelevisie. Ook veel soldaten en een vrouw en haar kind die naar de parade kwamen kijken, stierven.

De daders waren met vier, aldus Ali-Hossein Hosseinzadeh, vicegouverneur van de provincie Khoezistan. “Van de vier terroristen werden er drie ter plekke naar de hel gestuurd en de vierde, die gewond en gearresteerd was, heeft zich een beetje later aangesloten in de hel door de ernst van zijn verwondingen”, zegt Abolfazl Shekarchi, woordvoerder van de Revolutionaire Garde.

“Snel en krachtig reageren”

De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) - “Strijders van Islamitische Staat hebben een bijeenkomst van Irtaanse strijdkrachten in de stad Ahvaz aangevallen” - en door de Ahvaz National Resistance, een Arabische beweging die tegen de regering is.

De Iraanse autoriteiten spreken de claim van ISIS tegen. Volgens een legerwoordvoerder zouden de schutters getraind zijn door twee Golfstaten. Ook zou er een verband zijn met de Verenigde Staten en de Israëlische geheime dienst Mossad.

Iran wijst naar andere landen

De hoogste leider van Iran, grootayatollah Sayyid Ali Khamenei, dringt in een open brief bij de inlichtingendiensten aan om de schuldigen achter de aanval op te sporen en te vervolgen. Ook hij wijst naar de VS en hun bondgenoten. Hij ziet de terroristische aanval als een voortzetting van de samenzweringen van landen die door de VS worden gesteund. Hij noemt geen enkel land bij naam, maar volgens velen verwijst hij overduidelijk naar Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat zijn de regimes die volgens de Iraanse leider de onveiligheid in zijn land veroorzaken. “Maar Iran zal blijven volharden en uiteindelijk alle vijandigheden overwinnen”, zei hij.

“Terroristen gerekruteerd, getraind en betaald door een buitenlands regime hebben Ahvaz aangevallen”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, dan weer op Twitter. “Iran acht de regionale sponsors van terrorisme en hun Amerikaanse meesters verantwoordelijk voor dergelijke aanvallen. Iran zal snel en krachtig reageren om Iraanse levens te verdedigen.”

De Iraanse overheid heeft de diplomatieke vertegenwoordigers van Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk op het matje geroepen. Het beschuldigt die landen ervan buitenlandse oppositiepartijen te herbergen.

“Het is niet acceptabel dat deze groepen niet gekwalificeerd worden door de Europese Unie als terroristische organisaties, omdat ze geen terroristische aanslag hebben uitgevoerd in Europa”, citeerde staatspersbureau INRA woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qasemi.

Iran beschuldigt Nederland, Denemarken en VK na bloedbad op militair defilé: 25 mensen omgekomen
Foto: EPA-EFE
Iran beschuldigt Nederland, Denemarken en VK na bloedbad op militair defilé: 25 mensen omgekomen
Foto: EPA-EFE