Mensensmokkelaars vragen tot 13.000 euro voor “VIP-transport” naar Groot-Brittannië

Print
Mensensmokkelaars vragen tot 13.000 euro voor “VIP-transport” naar Groot-Brittannië

Foto: lvdb

Een bende mensensmokkelaars heeft vorig jaar minstens dertig transmigranten naar Groot-Brittannië gesmokkeld. Ze deden dat in bestel- of koelmagens of in personenauto’s. Voor zo een ‘VIP-transport’ moet wel tot 13.000 euro worden neergeteld.

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vrijdag het proces ingeleid tegen een bende mensensmokkelaars. Het onderzoek ging van start toen de politie in Brussel een bestelwagen met Britse nummerplaat controleerde. De twee Britse bestuurders bleken twee Iraakse vrouwen te transporteren die op weg waren naar Groot-Brittannië.

Het verdere onderzoek bracht een criminele organisatie aan het licht die op regelmatige basis transporten organiseerde en daar prijzen voor vroeg die schommelden tussen de 7.000 en 13.000 euro. De slachtoffers hadden de keuze om getransporteerd te worden in de laadruimte van een vracht- of koelwagen, in de laad- of bestuurdersruimte van een bestelwagen, of in een personenwagen. Voor die laatste transporten deed de bende een beroep op handlangers die met hun wagen vanuit Groot-Brittannië kwamen.

Uiteindelijk konden zeven verdachten geïdentificeerd worden, die in totaal een dertigtal Irakezen zouden gesmokkeld hebben. Achttien van de slachtoffers zouden minderjarigen geweest zijn. Het proces tegen de criminele organisatie werd vrijdag ingeleid en zal op 16 november worden behandeld.