Michael O’Leary dreigt opnieuw: “België is een klein land voor Ryanair. Geen goed idee om te staken dus”

Print
Michael O’Leary dreigt opnieuw: “België is een klein land voor Ryanair. Geen goed idee om te staken dus”

Foto: EPA

De CEO van luchtvaartmaatschappij Ryanair noemt België in een interview met La Libre Belgique “een klein land” voor zijn bedrijf. “Het is zeker geen goed idee om te gaan staken”, zegt hij. Het Belgische cabinepersoneel en de piloten van Ryanair hebben voor vrijdag 28 september een nieuwe stakingsactie aangekondigd. Ook in Duitsland, Nederland, Italië en Spanje zou opnieuw gestaakt worden.

Ryanair ziet de luchthaven van Charleroi als een kleine basis. “We hebben acht vliegtuigen in Charleroi (en 14 in de zomer, nvdr) op ik denk 450 toestellen in totaal. België is goed voor minder dan zes procent van ons verkeer”, aldus O’Leary. “We naderen de winter, met minder geplande vluchten, dus het is zeker geen goed idee voor het personeel om te staken.” O’Leary gaat er echter nog steeds van uit dat er toch geen nieuwe staking komt. “Het zijn maar stakingsdreigingen, dat is iets anders”, zegt hij.

“De vakbonden zijn binnengekomen bij Ryanair en we moeten ons aan deze nieuwe realiteit aanpassen, zoals we dat enkele jaren geleden hebben gedaan door te leren dat we minder agressief moesten zijn tegenover onze passagiers”, zegt hij nog. “We zijn dus bereid om plaatselijke contracten te voorzien voor ons personeel, dat buiten Ierland gevestigd is, zoals de vakbonden dat vragen.”

Die inschrijving in de Belgische wetgeving plant Ryanair echter pas tegen 2020. De pilotenvakbond en de christelijke vakbond voor het cabinepersoneel vinden dat veel te laat. De socialistische en liberale vakbond tonen zich gematigder en willen met de directie rond de tafel gaan zitten om nieuwe cao-afspraken te maken.