© rr

Jos Brech blijft 90 dagen langer vastzitten, advocaat vroeg om vrijlating: “Onvoldoende bewijs voor veroordeling”

Het voorarrest van Jos Brech is met negentig dagen verlengd. Volgens de rechtbank in Maastricht zijn de verdenkingen tegen hem ernstig en is er een serieuze kans dat hij vlucht als hij op vrije voeten wordt gesteld. Zijn advocaat Gerald Roethof had de raadkamer van de rechtbank in de Nederlandse stad Maastricht eerder vandaag gevraagd om Brech vrij te laten uit voorlopige hechtenis.

Dat de aanhouding van Brech verlengd wordt, is gebaseerd op meerdere redenen. Brech wordt niet alleen verdacht van het ombrengen en misbruiken van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998, maar ook van het bezit van kinderporno. Verder gaat het om een zaak die de maatschappij heeft geschokt, aldus de raadkamer.

Volgens advocaat Gerald Roethof heeft het Openbaar Ministerie (OM) heeft echter niet voldoende bewijs om hem vast te houden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998. Brech heeft geen bekentenis afgelegd. Dat zei Roethof donderdag na afloop van de voorgeleiding, die achter gesloten deuren is.

Hij wees erop dat de doodsoorzaak van het slachtoffer niet bekend is en dat ook seksueel misbruik niet met zekerheid is te zeggen, evenmin als een ontvoering. Hij kan ook zijn weggelopen na een ruzie met zijn tentgenootjes, aldus Roethof. Hij wilde niet zeggen of Brech verklaringen heeft afgelegd of zich beroept op zijn zwijgrecht.

DNA-sporen

Roethof bevestigde dat er DNA-sporen zijn aangetroffen op Nicky maar er zijn ook sporen van vijf anderen gevonden. Bovendien is er van Brech geen bloed of sperma gevonden, zei Roethof. Verder zei hij dat DNA daar via contaminatie kan zijn terechtgekomen. Dat wil zeggen dat het DNA via via is overgebracht, bijvoorbeeld via een medewerker van de marechaussee die contact had met Brech, of via scouting, waar Brech contacten had.

De DNA-sporen zijn onvoldoende om als bewijs te dienen, vatte Roethof samen. Verder vroeg hij zich hardop af: “Is er wel een delict gepleegd? En als dat zo is, heeft justitie dan de dader? Daarvan heb ik gezegd: absoluut niet! Met wat er hier ligt, kan geen veroordeling volgen. Op basis van wat hier ligt, kan onmogelijk gezegd worden dat hij de dader is.’‘

Roethof vroeg ook om het volledige dossier in deze zaak. “Dat bestaat uit 180 ordners, ik heb er slechts één gekregen’‘, zei hij. “Aan één dossier heb ik niet veel.’‘

De raadkamer heeft er dus anders over beslist en heeft het voorarrest van Brech met nog eens 90 dagen verlengd. Brech werd 26 augustus aangehouden in Spanje.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio