© Aline Ghys

© Aline Ghys

© Aline Ghys

Jongeren liggen wél wakker van de verkiezingen

Te vaak wordt gezegd dat jongeren geen interesse hebben in politiek. Onterecht, zo blijkt. 29 september verzamelen 300 jongeren in de Academiezaal in Sint-Truiden om de lokale politici op de rooster te leggen. Geen vage beloftes of droge blabla, maar pittige discussies en concrete standpunten. Let’s debattle.

Aline Ghys

Op 29 september nodigen de humanistische jongeren (huda) en de jeugdraad lokale politici en jongeren uit in de Academiezaal om met elkaar in debat te gaan over het Sint-Truiden van morgen. Zo ongeveer 1 keer in je leven heb je de kans om als jongere te kiezen wie je belangen én toekomst verdedigt op politiek niveau. Die kans laten jongeren duidelijk niet links liggen.

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen voor zichzelf denkt en beslist. Om eigen keuzes te maken, heb je natuurlijk wel juiste, objectieve informatie nodig. En laat dat nu net zijn wat bij gemeenteraadsverkiezingen ontbreekt. Veel te vaak bepalen familie of toogverhalen de stemkeuze van de jeugd. Daarom willen wij jongeren de kans geven correcte informatie te verzamelen, uit de eerste hand”, aldus voorzitter van Huda, Aline Ghys.

Op de beroemde parterre van de Academiezaal, waar onlangs nog de Editors het beste van zichzelf gaven, gaan de lokale politici de battle aan. Tegen elkaar, maar ook tegen de jongeren. Want dit wordt een interactief debat. Het publiek bepaalt mee het verloop met een stemsysteem en een interactieve chatbox. Durft er iemand rond de pot te draaien? Dan gaan de ‘WTF-bordjes’ de lucht in.

Moderator Peter Preuveneers zorgt voor het goede verloop en comedian Lev Vanorbeek voor grappige intermezzo’s. Elke jongere die de academiezaal verlaat, moet weten op wie hij of zij zal stemmen én vooral waarom. En de politici? Die nemen een pak ideeën van de jongeren mee naar huis.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio