© EPA

Russische sporters mogen weer deelnemen aan alle competities: “Grootste verraad ooit tegen eerlijke sporters”

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft donderdag de schorsing van het Russisch antidopingbureau (Rusada) opgeheven. Dat meldt het Russisch persagentschap RIA. In het uitvoerend comité van het WADA, dat donderdag samenkwam op de Seychellen, waren negen van de twaalf bestuursleden pro de opheffing van de schorsing. Russische sporters kunnen zo weer aan alle competities deelnemen.

Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens een groot staatsgeleid dopingsysteem in de Russische sport, met name op de Olympische Spelen in het Russische Sotsji in 2014. Dat werd onder meer in een rapport van de commissie-McLaren vastgesteld.

Voor een hernieuwde toetreding van het Rusada tot het WADA dienden de Russen aan diverse voorwaarden te voldoen. Een speciale commissie van het WADA moest controleren of alle criteria waren gehaald. Onlangs werd bekend dat deze commissie een aanbeveling had gedaan om het Rusada weer een officiële status te verlenen.

Klokkenluider Grigory Rochenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopinglaboratorium in Moskou, liet woensdag nog weten het “een catastrofe” te vinden indien de schorsing zou worden opgeheven. Volgens hem voldoet Rusland niet aan twee essentiële voorwaarden: het erkennen van het rapport McLaren en toegang geven tot alle gegevens van het laboratorium in Moskou.

Philippe Muyters wil dat verleden “op propere manier” afgesloten wordt

“Het verleden moet afgesloten worden, maar wel op een propere manier”, zo reageert Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, vertegenwoordiger van Europa in de WADA Foundation board.

“Het uitvoerend comité besliste dat een onafhankelijk expert voor het eind van het jaar toegang moet krijgen tot de data en het lab in Moskou”, stelt Muyters. “Ik zal er vanuit de Foundation Board persoonlijk op toezien dat die voorwaarde nageleefd wordt. Is dat niet het geval, dan wordt Rusada automatisch opnieuw non-compliant verklaard.”

In dat geval zal Rusland onder de nieuwe standaard non-compliant zijn, wat betekent dat het WADA zelf de straffen, zoals de uitsluiting van grote toernooien, kan opleggen. Onder de oude standaard werd deze beslissing door de UCI en de sportfederaties genomen, waardoor de straf in de praktijk soms uitgehold werd.

Verschillende critici hadden het WADA opgeroepen de schorsing niet op te heffen, omdat Rusland nog geen toegang heeft verleend tot het Moskouse antidopinglab en de stalen die zich daar bevinden. “Hadden we liever gezien dat Rusland eerst de stalen zou vrijgeven? Ja natuurlijk. Maar wat voor mij uiteindelijk telt, is dat het WADA dit op een propere manier kan afsluiten en dus toegang krijgt tot de data en het lab. Wordt die voorwaarde niet nageleefd, dan wordt het bovendien op deze manier voor WADA mogelijk om de sancties zelf in handen te hebben”, besluit Muyters.

Advocaat betreurt “grootste verraad ooit” tegen “eerlijke sporters”

De opheffing van de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada is “het grootste verraad in de olympische geschiedenis tegen eerlijke sporters”. Dat stelt de advocaat van Grigory Rodchenkov, voormalig directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou en voornaamste klokkenluider in het Russische dopingschandaal.

In een persbericht stelt Jim Walden dat de Verenigde Staten “geld verspillen door het Wereldantidopingagentschap (WADA) te blijven financieren”. Volgens de advocaat van Rodchenkov is het WADA “niet in staat om het dopingsysteem van Rusland te bestrijden”.

Ook Travis Tygart, CEO van het Amerikaans antidopingagentschap USADA, is vernietigend voor de beslissing van het WADA. “Vandaag werd de belangrijkste beslissing in de geschiedenis van het WADA genomen, en die heeft de cleane atleten in de wereld een verschrikkelijke klap gegeven”, aldus Tygart in een communiqué. “WADA’s besluit om Rusland als lid te laten terugkeren, ondanks het feit dat niet voldaan is aan twee Roadmap-voorwaarden, is verbijsterend en onverklaarbaar.”

Tygart vraagt ook radicale veranderingen wat betreft de wereldwijde strijd tegen doping. Volgens hem moet er een einde komen aan “het bewaken van het WADA-kippenhok” door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). “Laten we duidelijk zijn: er zal niets taboe zijn wanneer wij, de antidopinggemeenschap, beginnen aan de hervorming van het WADA.”

Het WADA besliste donderdag de in november 2015 opgelegde schorsing van het Rusada op te heffen. Heel wat belanghebbenden hadden het WADA echter opgeroepen dit niet te doen, aangezien Rusland niet aan twee essentiële voorwaarden voldoet: het erkennen van het rapport McLaren en het toegang verlenen tot alle gegevens van het laboratorium in Moskou.