Aidoo: “Dankzij Malmö kreeg ik een contract”

Print
Aidoo: “Dankzij Malmö kreeg ik een contract”

Philippe Clement en Joseph Aidoo Foto: JEFFREY GAENS

De speler in de Genkse selectie die Malmö, donderdagavond de tegenstander op de eerste speeldag in groep I van de Europa League, het beste kent, is ongetwijfeld centrale verdediger Joseph Aidoo.

LEES OOK: Clement selecteert 20 spelers voor de thuismatch tegen Malmö, Ingvartsen op de bank

De 22-jarige Ghanees startte in 2015 bij het Zweedse Hammarby zijn Europese avontuur, vooraleer twee jaar later in Genk neer te strijken. “Toen ik in Zweden kwam, speelde ik mijn eerste wedstrijd voor Hammarby tegen Malmö. Ik was meteen Man van de Match en zo kon ik een contract versieren”, glimlachte Aidoo woensdag in de Luminus Arena.

Aidoo: “Dankzij Malmö kreeg ik een contract”
Foto: JEFFREY GAENS

Naast IFK Göteborg, Djurgardens en Solna is Malmö een van de traditionele Grote Vier in Zweden. In een ver verleden (1979) werd er zelfs een keer de finale van de toenmalige Europacup I behaald (0-1 verlies tegen Nottingham Forest), meer recent kwam het team nog twee keer uit in de groepsfase van de Champions League (2014-2015 en 2015-2016). “In de Belgische competitie mag je niemand onderschatten, iedereen kan er van iedereen winnen. In Zweden is de hiërarchie strikter en Malmö is een van de topteams. Het is dan ook een goed team en de regerende landskampioen. Ik heb nog wel wat contact met de mensen in Zweden, onder meer met ex-ploegmaats. Ik kijk nog steeds naar hun wedstrijden. Voor mij zijn het allemaal mooie herinneringen.”

Uitdaging

Onder zijn nieuwe Duitse coach Uwe Rösler is Malmö al achttien wedstrijden op rij ongeslagen en werd er in de competitie acht keer op rij gewonnen. “Als je zo veel wedstrijden op rij kan spelen, zonder te verliezen, zegt dat wel wat”, bekende Genk-coach Philippe Clement woensdag in de Luminus Arena.

Aidoo: “Dankzij Malmö kreeg ik een contract”
Foto: JEFFREY GAENS

“Dit is dan ook een uitdaging voor ons. Malmö heeft ervaring, is goed georganiseerd en beschikt over enkele spelers die het verschil kunnen maken. Rosenberg, de wingbacks... het gevaar komt van overal. Ik zet ze ongeveer op hetzelfde niveau als Genk, Sarpsborg schat ik dan weer iets lager in. Voor de tweede plaats in de groep zal het een gevecht worden tussen deze clubs. Besiktas is duidelijk de favoriet, maar dat neemt niet weg dat we ook tegen hen willen winnen.”

Toch kan het vertrouwen in de voormalige mijnstad amper groter zijn. Genk verloor nog geen enkele keer dit seizoen, legde Europees een foutloos parcours af, is de ploeg in vorm en tankte onlangs nog vertrouwen met een zege in de topper tegen Anderlecht.