Jongeman die naalden in aardbeien verstopte deed het “voor de grap”, premier spreekt van terrorisme

Print
Jongeman die naalden in aardbeien verstopte deed het “voor de grap”, premier spreekt van terrorisme

Foto: ap/epa

De Australische politie heeft in de staat New South Wales een jongeman opgepakt die de voorbije dagen naalden in aardbeien verstopte. Premier Scott Morrison heeft die aardbeisabotage intussen vergeleken met terrorisme.

De jongeman verstopte naar eigen zeggen “voor de grap” naalden in aardbeien, aldus politiecommissaris Stuart Smith, die zei dat de jongen behandeld zal worden volgens het jeugdrecht. De dader riskeert daarmee wel een maximumstraf tot tien jaar. Premier Morrison pleit zelfs voor het verhogen van de straffen voor mensen die voedsel besmetten tot vijftien jaar. Intussen duiken doorheen het land ook copycats op. Zo werden er de voorbije dagen ook al naalden gevonden in bananen.

Gewassen vernietigd

Door de onthullingen hebben supermarkten hun aardbeientaarten teruggeroepen en hebben producenten hun gewassen vernietigd en hun werknemers tijdelijke werkloosheid gesteld. In Nieuw-Zeeland hebben sommige winkels de verkoop van Australische aardbeien in bulk opgeschort.

“Hier lachen we niet mee”, zei Morrison in een televisietoespraak. “Het is onaanvaardbaar, het is volledig onaanvaardbaar in dit land”, aldus de premier. Door het verzwaren van de straffen zou dit type misdaad volgens Morrison vergelijkbaar zijn “met dingen als het bezit van pedofiele beelden en de financiering van terrorisme”. “Dit om jullie duidelijk te maken hoe ernstig ik dit neem”, aldus de premier.

Taarten bakken

De zaak vormt een bedreiging voor de aardbeienindustrie, en daarom roept Morrison zijn landgenoten op om massaal aardbeientaarten te bakken om de aardbeientelers te steunen. “Probeer aardbeien te kopen zoals voorheen, en neem gewoon de nodige voorzorgsmaatregelen. Maak een pav (een pavlovataart, een taart gebaseerd op meringue, red.) dit weekend en doe er aardbeien bij”, riep hij op.