Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule >

woensdag 19 september 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Minister Liesbeth Homans. BELGA

Minister Homans legt laatste hand aan nieuw schattingsmodel

Nieuwe huurprijzen voor 154.000 sociale woningen

BrusselHet is nog wachten op de definitieve beslissing van de Vlaamse regering, maar vanaf 2020 zouden de huurprijzen van 154.000 sociale woningen herberekend worden volgens een nieuw schattingsmodel. De prijzen kunnen stijgen of dalen. “Bij ons gaat de marktwaarde van een huis 15 à 20 procent omhoog of omlaag”, zegt Georges Feucht, directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden. “Maar het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af hoeveel je dan aan huur zal moeten betalen.”

“Op de eerste verdieping kunnen we maar één van de drie slaapkamers gebruiken omdat mijn moeder noodgedwongen in de living moet slapen”, zegt Ivo Miklo.Chris Nelis

Moeder en zoon moeten mogelijk uit te grote sociale woning in Genk

“We staan al tien jaar op de lijst voor een kleinere woning”

GenkZoals u gisteren kon lezen, gaan sociale woningmaatschappijen huurders die meer dan één kamer niet gebruiken vragen om te verhuizen naar een kleinere woning. Ivo Miklo en zijn moeder Johanna Drees uit Termien (Genk) huren een sociale gezinswoning die eigenlijk te groot voor hen is, waardoor ze twee slaapkamers op overschot hebben. Ze willen met alle plezier verhuizen naar een kleinere woning en hebben zich daarvoor tien jaar geleden al ingeschreven op de wachtlijst van Nieuw Dak. “Als ik dan lees dat er een inefficiënt gebruik is van grote woningen, sta ik toch verstomd”, zegt Ivo.

In 15.000 woningen staat meer dan één kamer leeg

GenkIn Vlaanderen waren er eind vorig jaar 15.052 van de 154.000 sociale woningen onderbezet. Dat betekent dat de huurders meer dan één slaapkamer niet gebruiken. Zij krijgen van de sociale woningmaatschappijen deze huurders vragen om te verhuizen naar een kleinere woning. Weigeren ze, dan betalen ze 30 euro per maand per lege kamer.

Nieuwe Video's