© Katrijn Van Giel

Special Olympics neemt extra veiligheidsmaatregelen nadat man stiekem atletes filmde

De organisatie van de Special Olympics neemt extra maatregelen na het incident waarbij een man stiekem vrouwelijke atleten fotografeerde. Dat zegt de directie van het evenement, dat in 2019 in Beveren en Sint-Niklaas wordt georganiseerd. Alle sportlocaties zullen met camerabewaking uitgerust zijn. Vrijwilligers en politiediensten zullen ook een extra oogje in het zeil houden.

Tijdens de Special Olympics in mei maakte een man foto’s van drie jonge basketbalspeelsters met een mentale beperking. Met een list kon hij de begeleidster van de vrouwen afleiden en glipte hij de kleedkamer binnen. “Een erg onaangenaam voorval, met een zware impact op de ouders, deelnemers en de ploeg”, zegt Zehra Sayin van Special Olympics Belgium (SOB).

Samen met de stad Sint-Niklaas en de stad Beveren wil de organisatie extra waakzaam zijn bij de 37ste editie. “Het preventieplan wordt versterkt. Elke kamer zal gecontroleerd worden, de politie zal alle in- en uitgangen in de gaten houden en er worden voldoende stewards voorzien.” Ook de politiediensten worden beter betrokken om gelijkaardige incidenten uit te sluiten.

3.400 Belgische atleten

De 37ste editie van de Special Olympics wordt georganiseerd van 29 mei tot 1 juni. 3.400 Belgische atleten met een mentale beperking nemen dan deel aan het sportief evenement met 20 sporten en aangepaste disciplines. 1.200 coaches en 1.900 vrijwilligers ondersteunen de sportievelingen. SOB-atleet Lieven Mels is het gezicht van de 37ste editie van de spelen. Er worden ongeveer 10.000 toeschouwers verwacht.