© BELGA

Wout van Aert verbreekt met onmiddellijke ingang contract met team Nick Nuyens

De kogel is door de kerk: Wout van Aert heeft éénzijdig het contract met Sniper Cycling verbroken. Dat is de structuur achter Veranda’s Willems - Crelan, het team van ploegmanager Nick Nuyens. Hiermee lijkt de weg naar zijn nieuwe werkgever Jumbo helemaal open te liggen.

gvdl

Het was het team van Nick Nuyens zelf dat iets voor één uur vannacht met het nieuws naar buiten kwam.

“Wout van Aert heeft maandagavond 17 september 2018 eenzijdig zijn contract met Sniper Cycling verbroken. Dit ondanks het feit dat het teammanagement de voorbije week de situatie nog trachtte te deblokkeren, onder andere in de vorm van een verbeterd contractvoorstel voor 2019. Van Aert is niet ingegaan op dat voorstel en heeft ervoor gekozen eenzijdig zijn contract te verbreken met onmiddellijke ingang. Het teammanagement betreurt die beslissing. De kwestie wordt verder opgevolgd door onze raadslieden. Wij wensen verder geen commentaar te geven. Wij wensen evenwel - zoals reeds herhaaldelijk aangegeven - te verduidelijken dat wij in 2019 in elk geval als ProContinentaal team actief zullen zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie betaalt dit?

Het is alleszins een beslissing die Van Aert geld zal kosten. De renner had immers nog een contract tot eind 2019. De wereldkampioen zal een schadeloosstelling moeten betalen, vermoedelijk één jaarloon en dan spreken we toch al snel over een bedrag van om en bij het half miljoen euro. Of Van Aert dit privé ophoest, of hij hierbij ‘financiële’ steun zal krijgen van Jumbo, is ook nog niet duidelijk. Er werd gezegd dat Jumbo een financieel potje had klaarstaan om Van Aert al vroeger in te lijven maar of daar ook ruimte was voor het betalen van een ‘afkoopsom’, is niet geweten.

Hoe is het zover kunnen komen?

Er zit al langer een haar in de boter tussen Van Aert en het team van manager Nick Nuyens, die op zoek moest naar een nieuwe sponsor omdat Veranda’s Willems er volgend seizoen mee ophoudt. Uiteindelijk vond Nuyens een oplossing: vanaf volgend jaar gaat Sniper Cycling samen met het Nederlandse Roompot-Nederlandse Loterij, eveneens een pro-continentaal team. Van Aert moest het eerste seizoen de kopman van het team zijn, maar hij reageerde misnoegd omdat hij niet op de hoogte was van de plannen. Eerder sprong ook al een partnership met het Ierse Aqua Blue Sport af en ook daar wist het boegbeeld van de ploeg niets van.

Bovendien zag hij met ploegleider Niels Albert en goede vriend Tim Merlier al twee belangrijke pionnen vertrekken. Zelfs een riante contractverbetering kon hem niet meer overtuigen.

En wat nu?

Dat Van Aert zijn contract met onmiddellijke ingang verbreekt, betekent vermoedelijk dat de Kempenaar zijn eerstvolgende wedstrijden van het pas begonnen veldritseizoen - de wereldbekers in de Verenigde Staten - niet meer zal afwerken in het truitje van Crelan - Charles. Of hij nu al meteen op de kar van (LottoNL-)Jumbo springt, waar hij al een contract vanaf 2020 tekende, zal eerstdaags moeten blijken.

En er zijn nog meer vragen: het is helemaal niet duidelijk of de fusie tussen Roompot en Sniper Cycling nu nog zal doorgaan. In hoeverre Van Aert daarin een doorslaggevende factor is geweest, zal ook eerstdaags moeten blijken.

Meer over Wout van Aert