© EPA-EFE

Geluk bij een ongeluk voor Thierry Neuville na opgave in Turkije: WK-leider ziet ook eerste achtervolger uitvallen

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) zijn er niet in geslaagd om hun ophangingsproblemen op te lossen in de Rally van Turkije en hebben moeten opgeven. Dat meldde Hyundai Motorsport, het team van Neuville, zaterdagochtend via Twitter. De baan lag vrij voor Sébastien Ogier (M-Sport Ford) om een inhaalrace te doen in de WK-stand, maar de uittredende wereldkampioen moest later op de dag ook opgeven. Nadat hij eerst al technische problemen kende ging hij in de elfde klassementsrit van de weg af en kon zijn voertuig niet meer herstellen.

Neuville leek in de openingsrit van de dag op weg naar de snelste tijd tot plotseling de linker schokdemper de motorkap doorboorde. Neuville bereikte de finish met een achterstand van 3:32 op Ogier en begon vervolgens te sleutelen. Neuville kon opnieuw vertrekken maar reed meteen richting assistentiezone in Marmaris waar hij zijn team bedankte voor hun steun. “Ondanks het feit dat hij probeerde de wagen te herstellen moet Thierry Neuville jammer genoeg opgeven omwille van een probleem met de ophanging tijdens KP 8.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij kon in een korte reactie niet geloven wat hem overkwam. “Ik weet niet wat er gebeurd is. Alles verliep uitstekend tot dat ene moment. We hebben niets geraakt. Er moet gewoon iets zijn afgebroken. Pech, dikke pech.”

Vijfvoudig wereldkampioen Ogier kreeg zo een unieke kans om in te lopen in de WK-stand. Hij beschadigde in de negende klassementsrit dan wel de stuurinrichting van zijn Ford, maar toch stond hij nog vierde, op 46 seconden van toenmalig leider Mikkelsen. In de 11e rit ging het echter helemaal mis. Zowel Neuville als Ogier moeten zo op de Power Stage (KP17) rekenen om nog enkele extra punten te sprokkelen. Daarin zijn nog tussen de één en de vijf punten te verdienen.

De winnaar van het weekend lijkt zo de Est Ott Tänak te zullen worden. De nummer drie in de WK-tussenstand nam na de elfde klassementsrit de leiding over van de Noor Mikkelsen, die eveneens de voeling met de top verloor door een mechanisch probleem. In de WK-tussenstand telt Tänak 36 punten achterstand op Neuville, en 13 punten achterstand op Ogier. Een zege in Turkije zou hem 25 punten opleveren.

© EPA-EFE