'Van Sport en Moedig tot Genk '68' brengt 50 jaar cyclobal in beeld

Print

Boxbergheide

Genk - Ter gelegenheid van het gouden jubileum van de cyclobalclub Genk '68 verschijnt op initiatief van de club een boek over de geschiedenis van de cyclobalsport in het algemeen, maar vooral in het Genkse. Het werk bevat meer dan tweehonderd foto's en de realisatie ervan werd mogelijk door de steun van de cel Mijn-Erfgoed, die zo het cultureel erfgoed van de mijnregio in kaart helpt brengen en bewaren voor de toekomst.

Bij de voorbereiding van de viering van het 50-jarig bestaan van cyclobalclub Genk '68 uit Boxbergheide groeide de gedachte om de geschiedenis van de club in een publicatie vast te leggen voor de toekomst. Raadpleging van archieven en talloze gesprekken met vroegere en huidige leden leverden een hele hoop gegevens en foto's op, die logisch gerangschikt werden. De rode draad in het verhaal is een tijdslijn die begint bij de uitvinding van het wiel en die eindigt bij de viering van het 50-jarig bestaan op 29 september.

De auteur gaat terug naar de voorgeschiedenis en naar de tijd van de pioniers. Daarin is de rol van Willy Landmeters, die dertig jaar voorzitter was, heel belangrijk. Hij is niet alleen de man die de Genkse club stichtte in 1968, maar die ook veertien jaar eerder aan de basis lag van de eerste Limburgse cyclobalclub Het Zwarte Goud in Beringen. Er wordt een hoofdstuk gewijd aan het kunstwielrijden dat dertig jaar lang een belangrijk deel uitmaakte van de activiteiten, met tal van Belgische kampioenen en met een twintigtal deelnames aan wereldkampioenschappen.

Turbulente jaren 80

Het meest uitgebreide hoofdstuk is dat over de turbulente jaren tachtig, toen de club er niet alleen in slaagde om in 1986 het wereldkampioenschap cyclobal en kunstwielrijden te organiseren in het Genkse sportcentrum, maar ook zelf een sporthal, specifiek voor cyclobal, uit de grond te stampen. Het is in deze sporthal, gelegen aan de Roerstraat in Boxbergheide dat het gouden jubileum plaatsvindt.

Stuwende krachten zijn op dit ogenblik Marc Snoks, sinds twintig jaar voorzitter, zijn broer en trainer Rudy en secretaris Koen Uitterhaegen. Het boek beschrijft ook hoe de laatste jaren de rekrutering en de opleiding van jonge talenten heel veel aandacht krijgt door samenwerking met de basisschool. Het bevat ook alle ereplaatsen die de clubleden in de loop van de voorbije vijftig jaar verzamelden.

Het boek, vooral bestemd voor oud-leden, leden en sympathisanten, wordt voorgesteld tijdens een feestzitting op zaterdag 29 september, aansluitend op het toernooi waarmee de club haar vijftigjarig bestaan viert. Wie meer info wil kan contact nemen met de secretaris, uitkoen@hotmail.com.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio