© AP

Eurovisiesongfestival 2019 vindt in mei plaats in Tel Aviv

Het Eurovisiesongfestival (ESC) 2019 vindt in Tel Aviv plaats, zo hebben de organisatoren donderdag bekendgemaakt. De finale is op 18 mei, de halve finales op 14 en 16 mei.

Dit jaar won de Israëlische zangeres Netta met het liedje “Toy” de liedjeswedstrijd in Portugal. Traditioneel organiseert het winnend land de volgende editie.

De organisatoren hebben nu Tel Aviv en zijn Congrescentrum Tel Aviv Expo weerhouden als stad waar het spektakel zal plaatsvinden. Jeruzalem valt daarmee uit de boot, nadat eerder al Eilat en Haifa het onderspit dienden te delven. Het luidt dat Tel Aviv een “zeer creatief en in alle domeinen overtuigend aanbod” had gedaan.

Het grootste van de zeven paviljoens van Tel Aviv Expo biedt plaats aan 9.000 toeschouwers.

Israël heeft sinds 1973 al 42 keer deelgenomen aan het Songfestival en het vier keer gewonnen.

Controverse rond Eurosong in Israël

Omtrent de organisatie in 2019 is er al een en ander te doen geweest. Zo hebben onlangs nog een reeks kunstenaars, zoals ex-bassist Roger Waters van de rockband Pink Floyd, de organiserende Europese Radio Unie (ERU) tevergeefs opgeroepen om de wedstrijd elders te laten plaatsvinden.

Voorts eist voorzitter Frank-Dieter Freiling van de organiserende ESC Reference Group garanties van premier Benjamin Netanyahu met betrekking tot veiligheid, bewegingsvrijheid en vrijheid van meningsuiting voor iedereen die naar het festival wil komen. De Duitser wil immers “het niet-politiek karakter” van de wedstrijd behouden zien.

De ERU heeft ook reeds geëist dat visa worden verleend zonder te kijken naar politieke inzichten. In januari had Israël beslist activisten die tot een boycot van het land oproepen de toegang tot zijn grondgebied te weigeren.

Meer over Eurovisiesong