Red Dragons starten sterk aan WK volleybal: nummer zeven van de wereld gaat voor de bijl

Print
Red Dragons starten sterk aan WK volleybal: nummer zeven van de wereld gaat voor de bijl

Foto: BELGA

De Belgische mannen namen gisteravond de gedroomde WK-start. Argentinië, dé concurrent voor de begeerde derde plek in hun groep, werd met 3-1 geklopt. De setstanden waren 25-19, 25-19, 22-25 en 25-19. De wedstrijd duurde 1 uur en 44 minuten. Er mag nu al gedroomd worden van de tweede ronde én een deftige uitgangspositie daarin.

De inzet voor zowel de Red Dragons als hun Argentijnse collega’s was overduidelijk. De winnaar deed een reuzezaak in het vooruitzicht van de tweede ronde. Een sleutelmatch om aan het toernooi te beginnen. Je moet ermee om kunnen. Temeer omdat de meeste basisspelers van coach Anastasi al in geen maanden meer een officiële toppartij speelden. “Daarom ook dat we in de aanloop voor stevige tegenstanders kozen, zoals uittredend wereldkam­pioen Polen”, aldus de Italiaanse coach.

7.500 zitjes waren er ter beschikking in het Forum Nelson Mandela. Een deel in het groen, het andere in het rood of het wit. Allemaal om het thuisgevoel van de Azzurri te versterken. Gisteren raakten er hoop en al een paar honderd bezet, gelukkig grotendeels wel met luidruchtige Belgische fans. 

Direct op temperatuur

Anastasi startte tegen Argentinië met dezelfde basis die vorige zaterdag begon aan de uitwuifmatch in Aalst, dus met Stijn D’Hulst als spelverder. Sam Deroo zorgde voor de eerste punten, vuurde aan, dirigeerde. Van de Voorde blokte naar hartenlust. Coach Anastasi kroop in zijn enthousiasme haast zelf mee het terrein op. Om maar te zeggen dat de Red Dragons direct op temperatuur waren. Een kleine achterstand werd zodoende proper omgezet in een vlotte eerste setwinst.

Het Belgische geheel stoomde sterk door, presenteerde bijwijlen knap volleybal, om alweer in moneytime via Van den Dries definitief afstand te nemen. In de derde beurt lukte dat helaas niet meer en er slopen ook meer slordigheden in het spel. De match dreigde te kantelen, maar een goeie start in de vierde set en een slimme Rousseaux voorkwamen snel erger. De ingekomen Tuerlinckx maakte het af.

België startte met Sam Deroo, Bram Van Den Dries, Simon Van De Voorde, Tomas Rousseaux, Pieter Verhees, Stijn D’hulst en libero’s Lowie Stuer en Jelle Ribbens. Hendrik Tuerlinckx, Matthias Valkiers en Francois Lecat vielen in.

Nog in groep A won Slovenië (FIVB-23) woensdag met 3-1 van de Dominicaanse Republiek (FIVB-38). Gastland Italië (FIVB-4) opende zondag al de debatten met een 3-0 zege tegen Japan (FIVB-12). De eerste vier van de groep gaan door. Italië is donderdag de volgende tegenstander.