Voor derde keer dit jaar blauwalgen op Schulensmeer

Print
Voor derde keer dit jaar blauwalgen op Schulensmeer

Foto: Vlottentocht Schulensmeer

Lummen -

Er zijn opnieuw blauwalgen aangetroffen op het Schulensmeer in Lummen. Het gemeentebestuur heeft met onmiddellijke ingang een verbod op water- en strandrecreatie en surfen op het meer afgekondigd.

Surfen en water- en strandrecreatie zijn verboden voor iedereen. Voor kinderen onder de 12 jaar is ook alle andere recreatie verboden. Bootvissen, roeien, kajakken en zeilen zijn voor +12-jarigen wel toegestaan gelet op het beperkt contact met het water. Na ieder contact met het water (of vissen) dienen de handen uitvoerig gewassen te worden met zeep of een ontsmettende gel.

Vissen vanaf de oever is ook toegestaan, maar de vissen uit het Schulensmeer mogen in geen geval geconsumeerd of meegenomen worden.

Hoe lang het recreatieverbod nog zal duren, is onduidelijk. Pas zodra de drijflaag op het water volledig verdwenen is en de hoeveelheid blauwalgen onder een veilig peil zit, kan het verbod worden opgeheven.

Blauwalgen zijn al twaalf jaar lang elke zomer een tijdje aanwezig op het Schulensmeer. Het is al de derde keer dit jaar dat er een recreatieverbod afgekondigd wordt. Dat was ook eind mei en eind augustus al het geval.

Risico voor mens en dier

Blauwalgen zijn bacteriën die in een blauwgroene, olieachtige laag op het wateroppervlak van het meer drijven. Ze hebben toxische eigenschappen en kunnen een risico vormen voor mens en dier bij opname door de mond of contact met de huid. Symptomen zij onder andere oog, oor- en huidirritatie, braken, diarree, griepachtige verschijnselen, koorts en zweren in de mond. Daarom is een recreatie- en zwemverbod aangewezen.