Modejournaliste Veerle Windels ziet twee redenen waarom modemerken meer met opvallende modellen werken. Enerzijds speelt de media-aandacht zeker een rol. “Merken weten dat een unieke toets of een opvallende vrouw op de catwalk meer likes op Instagram zal opleveren en dat er tout court meer over de modeshow zal worden gepraat en geschreven”, zegt ze.


Maar volgens haar is er ook een grote verschuiving aan de gang in de branche. “Het is een vorm van bewustmaken. De Amerikaanse ontwerper Michael Kors zei letterlijk op een persconferentie dat de modewereld diversiteit heeft omarmd, en dat de wereld nu maar moet volgen.”


Toch is er nog wat ruimte voor verbetering op het vlak van ‘inclusief’ zijn. “Het valt op dat er steeds meer modellen met Afrikaanse roots op de catwalk flaneren. Winnie Harlow, het model met een huidziekte is een mooi voorbeeld van die inclusiviteit. En Aziatische modellen waren er altijd. Het enige wat we nog niet vaak zien zijn zwaardere modellen. Ashley Graham is zowat de enige. Zij heeft een campagne die in elke New Yorkse taxi afspeelt. Maar waar blijven de andere volslanke modellen? Het is nog steeds een beetje dubbel.”
