Heropflakkering van brand bij Umicore is onder controle

Print

VIDEO Brand bij Umicore: raffinage van edelmetalen in de as gelegd . Video: ATV

De brand bij het bedrijf Umicore in Hoboken is opnieuw opgeflakkerd. De brandweer heeft de heropflakkering onder controle, zegt Kristof Geens van de Brandweer Zone Antwerpen. De brand was woensdagmorgen om 7.30 uur ontstaan en zorgde voor grote rookontwikkeling. Preventief werd een deel van de woonwijk Moretusburg ontruimd. De metingen die in de buurt gebeurden, geven geen abnormale waarden.

Heropflakkering van brand bij Umicore is onder controle
Foto: BFM

De brand is rond 7.30 uur ontstaan ontstaan ter hoogte van een scrubberinstallatie, een eenheid die gassen reinigt vooraleer ze worden uitgestoten. Toen de brand ontstond waren er nog 30 mensen aan het werk. Dertig werknemers die daar aan de slag waren, zijn in veiligheid gebracht op de site, wat verderop. De betrokken afdeling is stilgelegd. De andere afdelingen van het bedrijf blijven operationeel.

De rook was zichtbaar vanop grote afstand. In de ruime omgeving van Hoboken kwamen meldingen van laaghangende rook. In de verdere omgeving was er vooral geurhinder.

Omstreeks 10.30 uur werd toch beslist een woonwijk te ontruimen. Het gaat om de Curiestraat, Karel Van de Woestijnestraat, Scheldevrijstraat, en een deel van het Constantin Meunierplein. De evacuatie kwam er uit voorzorg omwille van de rook. “We zijn liever te vroeg dan te laat”, zegt woordvoerder Kristof Geens. De bewoners konden terecht in Sporthal Sorghvliet.

Omstreeks 14.30 uur was het vuur volledig gedoofd. De brand was echter rond 15.30 uur opnieuw opgeflakkerd. Er was opnieuw rookontwikkeling. “Isolatiemateriaal op het dak had vuur gevat, maar ondertussen is dat alweer onder controle”, zegt Kristof Geens van de Brandweer Zone Antwerpen. “We hebben wel beslist om samen met de bedrijfsbrandweer ter plaatse te blijven als brandwacht.”

Bij de nieuwe brand, die voor enige rookontwikkeling zorgde, waren geen chemicaliën betrokken.

Metingen

Heropflakkering van brand bij Umicore is onder controle
Foto: BFM

Brandweer Zone Antwerpen en Brandweer Zone Rand zijn ter plaatse met 50-tal manschappen. Er werden metingen gedaan om te kijken of de vrijgekomen rook schadelijk is. Daarbij zijn geen abnormale waarden gemeten.

Ondertussen werd ook de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd om het overleg tussen alle betrokken diensten te stroomlijnen.

Heropflakkering van brand bij Umicore is onder controle
Foto: BFM