Onrust VTM-nieuwsdienst: ontslagen Lataire keert terug als hoofdredacteur VTM Nieuws

Print
Onrust VTM-nieuwsdienst: ontslagen Lataire keert terug als hoofdredacteur VTM Nieuws

Nicholas Lataire. Foto: VTM

Minder dan een week na zijn vertrek, keert Nicholas Lataire al terug bij Medialaan. Hij wordt opnieuw hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst, een functie die hij voortaan samen met An Goovaerts zal uitvoeren. Dat meldt Medialaan dinsdag.

Na onrust op de VTM-nieuwsredactie was vorige week de samenwerking beëindigd met Lataire en met directeur Nieuws Kris Hoflack. Nicholas Lataire werd naar eigen zeggen maandagavond opnieuw gecontacteerd door de directie. “Ik heb enkele stevige gesprekken gevoerd met ceo’s ad interim Dirk Lodewyckx en Erwin Deckers en Christian Van Thillo, eigenaar van De Persgroep”, zegt Lataire dinsdag. “Die waren ingegeven door het gevoel dat er op basis van verkeerde info een verkeerde beslissing was genomen. We zijn eensgezind uit die gesprekken gekomen.”

VTM Nieuws zal nu door een duo geleid worden, want An Goovaerts, die vorige week tot hoofdredacteur werd benoemd, blijft op die post. Zij was voorheen hoofdredacteur van de krant De Morgen.

Vakbondsbronnen zeiden vorige week dat er grote onvrede was op de nieuwsredactie omdat naast Hoflack ook Lataire was moeten opstappen. Nieuwsanker Freek Braeckman opende toen het nieuws met de aankondiging dat “het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamenteel oneens is met de manier waarop de directie de herschikking aanpakt van de hoofdredactie”.

“Een onwaarschijnlijke opeenstapeling van gebeurtenissen heeft er vorige week voor gezorgd dat we oog in oog kwamen te staan met een onmogelijke situatie op onze nieuwsvloer en in ons bedrijf. Met de informatie die er toen voorhanden was, moest er snel en kordaat ingegrepen worden”, zeggen Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx, CEO’s ad interim, in een persbericht. “Een beslissing terugdraaien en de pijnlijke situatie van vorige week opzijzetten, doe je niet zomaar. We zijn dan ook heel blij dat Nicholas en An de uitdagingen vanaf nu samen gaan aanpakken.”

“Rancune staat niet in mijn woordenboek”

Dinsdagmiddag hield hoofdredacteur Lataire een toespraak voor de redactie. “Ik heb daarin gezegd dat rancune niet in mijn woordenboek staat. Ik heb hen gevraagd de bladzijde om te slaan. Ik ken hen goed, dat zal ook gebeuren.”

Lataire geeft aan ook te willen praten over de redactionele lijn, die aanleiding gaf tot onvrede bij een deel van de redactie. “Discussiëren over nieuws is de essentie van ons vak. Misschien kunnen we dat nog meer gaan doen. We leven in tijden waarin de vraag ‘Wat is nieuws?’ meer dan ooit naar boven komt.”

Volgens hem is er ook werk genoeg voor twee hoofdredacteurs. “Naast de dagelijkse nieuwsuitzendingen zijn er ook bijvoorbeeld ‘Telefacts’ en ‘Faroek’. De komende weken zullen we de taken verdelen.”

Bekijk hier onze volledige tv-gids