Werd bondsreglement correct geïnterpreteerd en gevolgd? Beroep van Moeskroen op 18 september ingeleid

Print
Werd bondsreglement correct geïnterpreteerd en gevolgd? Beroep van Moeskroen op 18 september ingeleid

Foto: Photo News

De Evocatiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) komt op dinsdag 18 september (vanaf 14u00) samen om na te gaan of de vrijspraak voor Wesley Moraes (Club Brugge), Mehdi Carcela (Standard), Eric Ocansey (Eupen) en Loris Brogno (Beerschot Wilrijk) wel conform de bondsregels is gebeurd. Ook het evocatieberoep van Moeskroen tegen de schorsing van verdediger Christophe Diedhiou wordt dan behandeld.

Wesley, Carcela, Ocansey en Brogno werden op 25 augustus in beroep vrijgesproken omdat de indicatieve tabel waarop hun vervolging was gebaseerd, niet goedgekeurd was door de Pro League. Dat was dan weer in strijd met het bondsreglement, waardoor de kwijtschelding de enige optie was voor de Geschillencommissie Hoger Beroep. Op aansturen van Pro League-voorzitter Marc Coucke tekende het Bondsparket evenwel evocatieberoep aan.

Moeskroen tekende dan weer evocatie aan in het strafdossier rond Diedhiou. De Senegalese verdediger zat vier speeldagen schorsing uit op basis van de gecontesteerde indicatieve tabel. De Henegouwers voelen zich benadeeld, omdat Diedhiou in tegenstelling tot Wesley en co wel zijn schorsing uitzat.

De Evocatiecommissie buigt zich niet meer over de grond van de dossiers, maar zal enkel beoordelen of het bondsreglement correct werd geïnterpreteerd en gevolgd.

In het geval van Moeskroen zal beoordeeld worden of de rechten van de verdediging niet werden geschonden. De Henegouwers geloofden in de geldigheid van de indicatieve tabel, maar de officiële goedkeuring van de Pro League ontbrak. Dat is een nieuw element. Het is aan de Evocatiecommissie om te beslissen of dat feit van die aard is dat de oorspronkelijke beslissing (vier speeldagen schorsing) gewijzigd moet worden.