Beauty

"Selfies op sociale media maken vrouwen onzeker en angstig"

Print
"Selfies op sociale media maken vrouwen onzeker en angstig"

Foto: Instagram/ Gigi Hadid

Vrouwen die selfies posten op sociale media voelen zich vaker angstig, onzeker en onaantrekkelijk. Zelfs als de foto's met filters bewerkt kunnen worden, blijft de ontevredenheid, zo blijkt uit een studie van de Britse York University.

Selfies delen maakt ons niet gelukkiger. Integendeel zelfs. Volgens een onderzoek van het psychologiedepartement van York University voelen vrouwen die selfies posten op sociale media zich net angstiger, onaantrekkelijker en onzekerder dan vrouwen die dit niet doen. De talloze bewerkingsfilters blijken overigens weinig effect op dit negatieve zelfbeeld van vrouwelijke gebruikers uit te oefenen.

Wetenschappers van de Britse universiteit bestudeerden voor dit onderzoek het gedrag van 110 vrouwelijke studenten tussen 16 en 29 jaar, die allemaal actief waren op Facebook of Instagram. De proefpersonen werden in drie afzonderlijke groepen opgesplitst: de eerste groep moest onbewerkte selfies posten, de tweede groep mocht hun selfies eerste bewerken alvorens ze te delen en de derde controlegroep plaatste helemaal niets op hun sociale media.

Na het posten van de foto's werd vervolgens de gemoedstoestand en het zelfbeeld van alle proefpersonen opgemeten. Dit gebeurde aan de hand van een gedetailleerde vragenlijst. "De vrouwen die selfies gepost hadden, al dan niet bewerkt, gaven zichzelf een lagere score wat betreft tevredenheid dan de vrouwen die niets publiceerden. Ze voelden zich overduidelijk angstiger, onzekerder en onaantrekkelijker voelden dan de controlegroep", concludeerde hoofdonderzoekster Jennifer Mills.

 

Niet te missen