© AP

Van Avermaet (2de) en Stuyven (3de) botsen op herboren Matthews in Québec

Een keer tiende, een keer vijfde, een keer derde en gisteren voor de vierde keer tweede. Niemand is regelmatiger in de GP Quebec dan Greg Van Avermaet, maar die zege blijft uit. “Ik deed een prima lange sprint, maar Matthews was gewoon te sterk en te snel.” Jasper Stuyven (derde) beaamt: “Het was een speer. Niks aan te doen.”

Bram Vandecapelle in Québec

De Grand Prix Cycliste de Quebec is een mooie koers. Een uitdagend parcours en duizenden enthousiaste supporters die elke van de zestien ronden applaudisseren wanneer het peloton passeert. In tegenstelling tot in Montréal worden de renners in Quebec ook vaak gediend door de weergoden: vlot 25 graden, Indian Summer heet dat. Ook de organisatie is top. Dan hebben we het niet alleen over het imposante Chateau Le Frontenac, waar zowel de ploegen als de persmensen worden gehuisvest. Nooit eerder zagen we dat het laken van de tafel waarop de winnaar in de perszaal zijn overwinningsspeech zou geven een half uur voor het einde van de wedstrijd nog snel even met de hand werd gestreken.

Een wedstrijd van hoog niveau, die eigenlijk meer verdient dan het traditionele monotone wedstrijdverloop. Vijf vluchters krijgen een voorsprong van zes minuten, waarna de ploegen van de topfavorieten in het peloton het tempo bepalen: Sunweb voor Michael Matthews, BMC voor Greg Van Avermaet en in mindere mate ook Bahrain-Merida voor Sonny Colbrelli. Twaalf ronden lang viel er weinig tot niks te beleven. Of het moest de hond zijn die was ontsnapt en de Portugese Movistar-renner Nuno Bico omverkegelde. Het verdict: Een sleutelbeenbreuk voor de onfortuinlijke renner, de Golden Retriever bleef achter met een fikse buil op zijn snoet nadat zijn rush eindigde met een botsing tegen de stilstaande wagen van Mitchelton-Scott. Nadien maakte ook de Spanjaard Ruben Plaza kennismaking met het prima gebetonneerde Canadese asfalt.

© Photo News

Op vier ronden – 50 km - van het einde besloot Astana het geijkte patroon en de nazomerslaap van de ingedommelde koersvolgers te verbreken. Voor de Kazachen zijn deze wedstrijden een hoofddoel. Met fietsmerk Argon 18 en Premier Tech zijn twee van hun grootste sponsors namelijk Canadese bedrijven. In tegenstelling tot de vele andere aanwezige ploegen hebben hun speerpunten Michael Valgren en Jakob Fugslang ook een harde koers nodig om te kunnen scoren. Op 28 km van de streep kwam er dan ook die versnelling van Fugslang. Even later probeerden Peter Kennaugh, Remi Cavagna, Sébastien Reichenbach, Baptiste Planckaert hetzelfde. Hun ploegen Bora-Hansgrohe, Quick Step Floors, Groupama-FDJ en Katusha-Alpecin zaten in hetzelfde schuitje als Astana: geen snelle man mee, dus aanvallen. Een nobel initiatief, maar Trek-Segafredo met Koen de Kort en Lotto-Soudal met Nikolas Maes plaatsten al gauw een waakhond in hun wiel. Beide ploegen verschenen al op 35 km aan het front in dienst van de slotsprint van kopmannen Jasper Stuyven en Tim Wellens. In deze gesloten wedstrijd werd zelfs een aanvaller pur sang als Tim Wellens door zijn ploegleider Herman Frison gemuilkorfd tot defensief te koersen en alles op de slotsprint te zetten.

© AP

In de slotronde van twaalf kilometer probeerden Jakob Fuglsang bijgestaan door Mathias Frank (AG2R) en Nathan Brown (EF-Drapac) het nog eens en ook Kennaugh bleef maar enkele honderden meters voor het peloton uitrijden, maar niks of niemand zou het geijkte patroon van de GP Quebec kunnen dwarsbomen: een sprint van stervende zwanen in de lastig oplopende slotkilometer. Greg Van Avermaet zette van ver aan, maar werd op 150 meter van de streep vlot gepasseerd door Michael Matthews. Die had op de meet alle tijd van de wereld om zijn eerste WorldTour-zege in een eendagswedstrijd te vieren. Jasper Stuyven werd derde, Sep Vanmarcke dertiende en Oliver Naesen veertiende. De kopman van AG2R-La Mondiale kon niet ten volle sprinten omdat zijn voorwiel brak in de laatste honderden meters.

© AP

Meer over Greg Van Avermaet